« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
OSVRT

Novi akrili Ranka Ajdinovića

Nove slike nose osobinu prepoznatljivog odmjerenog ali prisutnog kolora koji ostavlja izvanredan dojam nenametljivosti i dubokog doživljaja umjetnika

Ranko Ajdinović
Ranko Ajdinović (Miroslav Pelikan)
Više o

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Ranko Ajdinović

,

akril

Akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović, već godinama privlači pozornost javnosti svojim kompleksnim ciklusom Unutarnji pejzaža, na kojem i dalje, jednako strastveno, kontinuirano radi.

Pokazujući nove slike u atelijeru, kaže:"Neke od njih su iz ciklusa Unutarnjih pejzaža, a od novije tematike su par slika iz serije Novi svijet.

Također, novost je da sam napravio nekoliko slika na novim oblicima, kružnim formatima na platnu.

Tehnika je kao i do sada akril u kombinaciji sa uljnim pastelom, olovkom, ugljenom, kolažom."

Nove slike nose osobinu prepoznatljivog odmjerenog ali prisutnog kolora koji ostavlja izvanredan dojam nenametljivosti i dubokog doživljaja umjetnika, koji je promptno reagirao na ukazani poticaj atraktivnog motiva.

Ajdinović se sve odlučnije kreće prema posvemašnjem oslobađanju boje, koja bez ograničenja zauzima cijeli prostor slike, grupirajući se u malenim skupinama razmrvljenih dominamtnih boja jer preostalo je ili se napokon pojavilo, plavilo neba, plavilo volumena.

Ponegdje opažamo vidljive tragove crteža, polunaznačene, nedefinirane obrise raznolikih konstrukcija, koji se jedva opiru supremaciji boja.

Ovalni oblici ciklusa Novi svijet doimaju se poput planeta promatranih iz dubina svemira, oblik života pred promjenama ili nakon njih?

Novi kombinirani akrili Ranka Ajdinovića s fascinantnom plavom bojom značajan su korak umjetnika u traženju i dosizanju visoko postavljenih ciljeva. 

Piše: Miroslav Pelikan
15.12.2020. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno