« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

NOVA VLADA Rončeviću MUP, Vukeliću MORH

HSS ipak dobio dva ministarstva, HSLS i SDSS potpredsjedničko mjesto

Fotografija vijesti

MANDATAR Ivo Sanader dogovorio je s koalicijskim partnerima kadrovsku križaljku za ustroj Vlade, koja će biti konstituirana u subotu.

Ustupci HSS-u

Kako bi udovoljio zahtjevima HSS-a, koji je inzistirao na dva ministarska mjesta, Sanader je odlučio proširiti Vladu za dva ministartva. U završnici pregovora šef HSS-a Josip Friščić izborio se da ta stranka, uz Ministarstvo popljoprivrede i ruralnog razvitka kojem će na čelu biti Božidar Pankretić, dobije i Ministarstvo turizma koje će voditi dosadašnji bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Kako se Sanader nije želio odreći Petra Čobankovića, osniva se i Ministarstvo za regionalni razvitak, vodoprivredu i šumarstvo.

Odluka da dosadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić dobije Ministarstvo obrane izazvala je veliko iznenađenje. Ivicu Kirina naslijedit će Berislav Rončević koji je u prethodnoj Vladi bio zadužen za obranu. Na svojim starim pozicijama još četiri godine ostaju Ivan Šuker, Ana Lovrin, Jadranka Kosor, Božidar Kalmeta, Božo Biškupić, Marina Matulović- Dropulić i Dragan Primorac, čija je sudjelovanje u Vladi do zadnjih trenutaka bilo upitno zbog njegovih najava da namjerava otići iz politike.

Nova imena u Vladi bit će Gordan Jandroković, koji će voditi Ministartvo vanjskih poslova i europskih integracija, i Darko Milinović, šef gospićke bolnice koji će biti na čelu Ministarstva zdravstva.

Dvoje bivših ministara

Njih dvojica zamijenit će Kolindu Grabar-Kitarović i Nevena Ljubičića. Sanader je jučer potvrdio da će Vlada imati četiri potpredsjednika. HDZ-ovac Damir Polančec, uz dužnost ministra gospodarstva, i u novom će mandatu biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

Jadranka Kosor, koja će ostati ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, bit će potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti. Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič prihvatila je dužnost potpredsjednice za unutarnju politiku, dok SDSS-u pripada mjesto potpredsjednika Vlade za vanjsku politiku. HDZ to mjesto nudi predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, ali on još nije donio konačnu odluku hoće li ili neće prihvatiti tu funkciju.

U paketu s dogovorom o podjeli ministarskih mjesta dogovoreno je i koliko će mjesta koalicijski partneri dobiti u redovima državnih tajnika odnosno zamjenika ministara, te na drugim vodećim pozicijama u državnoj administraciji.

 


Piše: MEX
11.01.2008. 23:17:00
Novi komentar
nužno
nužno