« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OMILJENA META

Nova novčanica od 100 dolara ima mikroprintnu zaštitu od krivotvorenja

Nova će novčanica u optjecaj ući u veljači 2011., a oko 6,5 milijarda starih novčanica od 100 dolara, koliko ih je trenutačno, vrijedit će i dalje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

novčanice

,

novac

,

krivotvorenje

,

dolari

,

sto dolara

Američko ministarstvo financija u srijedu je predstavilo redizajniranu novčanicu od 100 dolara, s novom "pokretnom" mikroprintnom zaštitom od krivotvorenja.

Riječ je o prvom većem redizajnu novčanice od 100 dolara, najomiljenije mete krivotvoritelja, od 1996. "Ta novčanica uključuje najbolju raspoloživu tehnologiju kako bismo osigurali prednost pred krivotvoriteljima", rekao je ministar financija Timothy Geithner na svečanom predstavljanju u Washingtonu.

"To je dio nastojanja da ostanete ispred krivotvoritelja, kako tehnologija postaje sve složenijom, a sve više dolara odlazi u inozemstvo", kazao je guverner američke središnje banke - Federalnih rezervi Ben Bernanke.

Nova će novčanica u optjecajući  u veljači 2011., a oko 6,5 milijarda starih novčanica od 100 dolara, koliko ih je trenutačno u optjecaju, vrijedit će i dalje i vlasnici ih neće morati zamjenjivati, dodao je Bernanke. Novčanica od 100 dolara najčešća je meta krivotvoritelja izvan SAD-a i promjene na njoj su "vrlo očite i vidljive", kazao je Larry Felix, direktor Zavoda za graviranje i tisak, državne tiskare novca. Nova novčanica na sredini ima plavu sigurnosnu vrpcu koja daje 3-D učinak s mikroslikama zvona koja se s prelamanjem povećavaju i mijenjaju u broj 100.

Do portreta Benjamina Franklina, jednog od autora Deklaracije o neovisnosti SAD-a, njegova je tintarnica koja mijenja boju od bakrene do zelene kad se novčanica naginje. Unutar nje se pojavljuje i nestaje Zvono slobode s gradske vijećnice u Philadephiji - Independence Halla, gdje je 4. srpnja 1776. Drugi kontinentalni kongres proglasio neovisnost SAD-a. U dizajnu je zadržan portret Franklina u vodenom žigu na prednjoj strani novčanice, a na poleđini je nova vinjeta Independence Halla. (hina/metro-portal)

21.04.2010. 22:00:00
Novi komentar
nužno
nužno