« Svijet
objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan
SAD

Nova nada za Ukrajinu

Američki Senat je nakon dugotrajne svađe prezentirao prijedlog zakona kojim se slanje pomoći Ukrajini povezuje sa zaštitom granica. Republikanci su najavili pružanje otpora. Taj paket je težak skoro 120 milijardi dolara

Možda?
Možda? (Arhiva)
Više o

SAD

,

oružje

,

Ukrajina

Američki Senat je u noći s nedjelje na ponedjeljak predstavio prijedlog zakona težak 118 milijardi američkih dolara čiji je cilj povećanje sigurnosti na granicama, ali i pružanje pomoći Ukrajini te Izraelu. Tim zakonom je predviđeno ulaganje od 20,23 milijardi dolara u osiguravanje granica SAD-a, odnosno 14,1 milijardi dolara za sigurnost Izraela te, nakon višemjesečne diskusije, 60,06 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Prijedlogom zakona je osim toga predviđeno deset milijardi dolara za humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze, u Zapadnom Jordanu i Ukrajini. Osim toga u zakonskom tekstu stoji i da SAD namjerava s 2,44 milijardi dolara podržati Središnje zapovjedništvo vojnih snaga, odnosno operaciju SAD-a u Crvenom moru, te 4,83 milijardi dolara za pomoć partnerima SAD-a u indopacifičkom prostoru.

Odluka u srijedu?

"Sjedinjene Američke Države i naši saveznici su suočeni s raznim, kompleksnim i dijelom koordiniranim izazovima i protivnicima, oni pokušavaju naškoditi demokraciji i proširiti autoritarni utjecaj u cijelom svijetu", rekao je vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer.

No, odmah nakon prezentacije zakonskog prijedloga neki članovi Demokratske i Republikanske stranke najavili su otpor predloženim mjerama. Vodeći republikanac u Senatu Mitch McConnell, koji je bio intenzivno uključen u kreiranje sadašnjeg kompromisa, rekao je kako se sada želi založiti za to da se prvo glasanje o zakonu može održati već u srijedu.

Nejasno je doduše kako će zakonski paket proći u Zastupničkom domu. Vodeći zastupnici Republikanske stranke već su najavili kako ni u kom slučaju ne žele podržati predstavljeni prijedlog.

Biden želi brzu odluku

Američki predsjednik pozdravio je prijedlog novog zakona čije je usvajanje inicirao Senat te je dodao: "Od Kongresa zahtijevam da brzo usvoji ovaj nadstranački prijedlog. Stavite mi ga na stol, kako bih ga mogao potpisati i kako bi to odmah mogao postati važeći zakon."

Biden je već u listopadu prošle godine zamolio Kongres da usvoji njegov prijedlog o slanju dodatne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Tada se spominjala svota od 106 milijardi dolara. Najvažniji dijelovi aktualnog zakonskog prijedloga u najvećoj mjeri se poklapaju s onim što je tada zahtijevao šef Bijele kuće. No, tada su predstavnici Republikanske stranke u Zastupničkom domu blokirali Bidenovu inicijativu, te su najavili kako će inzistirati na korekcijama politike doseljavanja u SAD.

Piše: tagesschau/DW
06.02.2024. 08:00:42
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.02.2024. 16:47
    bolje da hitno pomognu ukrajina gubi rat
Novi komentar
nužno
nužno