« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
VELIK POSAO

Nova karta Hrvatske - granica ide sredinom Piranskog zaljeva

VIDEO - Učinjene su i snimke cijele Hrvatske, izrađene ortofotokarte, precizni digitalni reljef i niz drugih istraživanja

Premijerka na predstavljanju karte
Premijerka na predstavljanju karte (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Hrvatski geodetski institut

,

Jadranka Kosor

,

Piranski zaljev

,

granično pitanje

,

topografska karta

,

karta

Hrvatska geodetska uprava predstavila je danas novu topografsku kartu Hrvatske 1:25000 koja je rezultat petnaestogodišnjeg rada geodetskih stručnjaka, a završetak tog golemog posla pozdravila je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Premijerka je na svečanoj akademiji u povodu završetka izrade rekla kako karta predstavlja dosanjani san generacija geodeta koji su u taj projekat, u koji je uloženo 300 milijuna kuna, ugradili svoje znanje.

"Projekt je realiziran zahvaljujući našoj pameti, snazi i umijeću", kazala je Kosor dodajući kako će on predstavljati snažnu potporu u razvoju Hrvatske, u efikasnom poslovnom planiranju u razvoju gospodarstva, turizma, poljoprivrede, zaštite okoliša i prirode.

Ravnatelj Hrvatske geodetske uprave Željko Bačić istaknuo je da su, osim topografske karte, učinjene i snimke cijele Hrvatske, izrađene su ortofotokarte, precizni digitalni reljef Hrvatske te niz drugih istraživanja.

"Karta ima 594 lista i dostupna je svim tijelima državne i lokalne uprave i samouprave a može je nabaviti i svaki građanin", rekao je Bačić. Na na karti su, istaknuo je, ucrtane granice sukladno dokumentima koje Hrvatska tretira ili kao usvojene granice poput one s Madžarskom, ili one koje su rezultat pregovora kao s BiH, dok je sa Slovenijom ucrtana granična crta koja je bila polazna osnova za pregovore, pa ide sredinom Piranskog zaljeva.

"Nova karta s današnjim danom postaje i stara karta zato što smo je izradili u sustavu geodetskih karti koji smo imali u proteklih 150 godina a koji je zamišljen još u Austrougarskoj. Taj model više ne odgovara digitalnoj tehnologiji i načinu korištenja te s današnjim danom počinjemo izradu karata koje su neprekinute i predstavljaju jedinstveni prostor a korisnici ih mogu koristiti u digitalnom obliku", rekao je Bačić.

Novi model će, ocjenjuje, omogućiti efikasniju uporabu u izgradnji poslovno-informacijskih sustava što je vrlo važno budući da upravo prostorne informaciji čine 70 posto podataka u dokumentima EU.(hina/metro-portal)

08.12.2010. 13:03:16
Novi komentar
nužno
nužno