« Fun
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
COOL

Norveški otok ukida vrijeme?

S obzirom na to da se nalazi u Polarnom krugu, otok dobije mnogo ponoćnog sunca, te se stoga mnogima koncept dana i noći čini samo kao konstrukt

Čemu vrijeme?
Čemu vrijeme? (Arhiva)
Više o

vrijeme

,

Sommaroy

Sommaroy, sjeverni norveški otok razmatra ima li uopće još uvijek potrebu za satovima. S obzirom na to da se nalazi u Polarnom krugu, otok dobije mnogo ponoćnog sunca, te se stoga mnogima koncept dana i noći čini samo kao konstrukt.

Trenutno, u ljetnim mjesecima kada na otoku sunce ne zalazi gotovo 70 dana, Sommaroy pokreće kampanju da službeno bude prepoznat kao prva bezvremenska zona na Zemlji, rekao je Kjell Ove Hveding iz inicijative.

Vani je svakako uvijek dan i nije potrebno znati koliko je točno sati. "Ako živite sjeverno od Norveške, nema smisla pričati o večeri, ili bilo kojem drugom vremenu", smatra Hveding.

"Uče nas da navečer idemo doma i gledamo televiziju u 21 sat. O tome uopće ne razmišljamo. No, zašto bi večerali u 5, a ne u 10? Zašto ne bi igrali nogomet u ponoć?", poručio je Hveding.

Sommaroy ("Ljetni otok") nalazi se u blizini grada Tromsoa na krajnjem sjeveru Norveške. Za oko 350 stanovnika otoka, sunce ne zalazi od 18. svibnja do 26. srpnja, rekao je Hveding.

Djeca se stoga vani igraju usred noći, a vlasnici kuća mogu bojati zidove po noći. "Zbog ponoćnog sunca satovi su za naš suvišni", dodaje.

Hveding priznaje kako je ovo luda ideja, no lokalni stanovnici ozbiljno su ga shvatili: "Sve više i više raspravljamo o tome kako nam satovi oduzimaju puno više vremena nego što nam ga daju", rekao je.

Kao što parovi zaključavaju brave na ograde mostova i bacaju ključ, stanovnici Sommaroya sada žele objesiti svoje satove na most. Međutim, ideja je sve bliže ostvarenju. Potpisana je peticija, a prije nekoliko dana Hveding ju je predstavio članu parlamenta. No, hoće li vlada u Oslu pristati? Vrijeme će pokazati.

20.06.2019. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno