« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
IMPRESIONIRAN HRVATSKOM

Norveški ministar: Hrvatska će za nekoliko tjedana završiti pregovore

Jonas Gahr Store siguran je da će za nekoliko tjedana završiti pregovori između Hrvatske i EU

Jandroković
Jandroković (Ranko Šuvar / CROPIX)
Više o

Gordan Jandroković

,

Hrvatska EU

,

Jonas Gahr Store

Ministar vanjskih poslova Norveške Jonas Gahr Store impresioniran je napretkom Hrvatske i vjeruje da će hrvatski pristupni pregovori biti dovršeni za nekoliko tjedana, prenosi Hina.

"Norveška snažno podupire hrvatske europske i euroatlanske težnje i impresionirani smo napretkom koji je Hrvatska postigla", rekao je Store na konferenciji za novinare nakon sastanka s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.

"Siguran sam da će za nekoliko tjedana pregovori između Hrvatske i Unije o pristupanju biti dovršeni te da ćemo već na obzoru vidjeti referendum o pristupanju Hrvatske EU-u", rekao je ministar vanjskih poslova Norveške, koja nije članica EU-a, ali je saveznica Hrvatske u NATO-u.

Dodao je da bi nakon priključenja Hrvatske bloku 27 europskih država dvije vlade trebale blisko surađivati na rješavanju otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu, koji će se, ocijenio je Store, stabilizirati tek kada sve regionalne zemlje uđu u Uniju.

Dobri odnosi Hrvatske i Norveške

Po njegovim riječima, o prijateljskim odnosima Zagreba i Osla govori činjenica da 100.000 Norvežana odabire Hrvatsku za mjesto svog godišnjeg odmora. "Budući da se to ponavlja nekoliko godina za redom, to svjedoči o tome koliko se naši narodi razumiju i na kakvo gostoprimstvo Norvežani ovdje nailaze", rekao je Store.

Ministar Jandroković uputio je zahvalu i na pomoći koju je Norveška od osamostaljenja Hrvatske kontinuirano pružala kroz razne oblike razvojne pomoći.

Jandroković je rekao da će kruna sjajnih bilateralnih odnosa biti posjet norveškog kralja Haralda Zagrebu 12. i 13. svibnja. "Taj će posjet znatno pridonijeti potvrdi odličnih odnosa Hrvatske i Norveške", rekao je hrvatski ministar.

Najavio je da će se tom prigodom održati hrvatsko-norveški gospodarski forum, a u Šibeniku otvoriti „iNavis centar" koji će dvjema zemljama s bogatom pomorskom i brodograđevnom poviješću pružiti priliku za razvijanjem suvremene tehnologije u maritivno orijentiranim gospodarskim granama.

20.04.2011. 20:25:36
Novi komentar
nužno
nužno