« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ŠTO S TIM?

Nokia Maps Here - neiskorišteno blago u vlasništvu kompanije

Osim automobilske industrije (gdje su partneri s Toyotom, Volkswagenom, Mercedes-Benzom), Nokijine Mape koriste Microsoft, Amazon i Yahoo

Nokia Maps su pravo blago
Nokia Maps su pravo blago (Nokia)
Više o

Nokia Maps

Prema pisanju New York Timesa, Nokia se po prvi puta suočava s realnošću da više neće moći proizvoditi mobilne telefone jedno određeno vrijeme, no kartografija im je neiskorišteno blago.

Iako Apple i ostali suparnici nastoje da uđu u područje kartografije, za sada ne uspijevaju. Tako da Nokia Here maps ostaje jedini konkurent Google mapama u području pametnih telefona. No to nije sve. U auto navigacijskim sustavima globalni tržišni udio Nokije je preko 80%, što je daleko ispred Applea i Googlea.

Osim automobilske industrije (gdje su partneri s Toyotom, Volkswagenom, Mercedes-Benzom), Nokijine Mape koriste Microsoft, Amazon i Yahoo, Federal Express (FedEx) pomoću njih upravlja logističkim operacijama diljem svijeta a rade također s kupcima, bankama i tehnološkim tvrtkama.

Odjel Nokia Maps koji ima 6 000 zaposlenih je prošle godine zabilježio samo 1.2 milijarde dolara dobiti, što čini 7% prihoda tvrtke. Sada se zbog općenito loših financijskih rezultata ostatka Nokije, analitičari pitaj hoće li imati dovoljno sredstava kako bi se osigurao daljnji razvoj kartografije i usluga temeljenih na digitalnim kartama. 

Nadamo se da će sredstava biti ipak dovoljno. Nokia razmatra daljnje širenje svog poslovanja Nokia karata u ostvarivanju suradnje s Deutsche Telekomom i ostalim mobilnim operaterima u razvoju novih usluga koje se temelje na digitalnoj karti.

28.04.2014. 10:12:00
Novi komentar
nužno
nužno