« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
PERZEIDI

Noćas gledajte suze sv. Lovre

Meteorska kiša Perzeida večeras doseže vrhunac uz do 60 vidljivih meteora po satu

(Corbis)
Više o

Perzeidi

,

meteorska kiša

,

suze sv. Lovre

Noćas, s 12. na 13. kolovoza, na nebu će se, ukoliko vremenska prilike dopuste, vidjeti pojava koju astronomi nazivaju meteorska kiša Perzeida, a u puku je poznatija pod nazivom suze sv. Lovre jer se događa na blagdan posvećen njemu.

Pojava traje oko tjedan dana, a vrhunac doseže 11. i 12. kolovoza, kada se u jednom satu na noćnom nebu vidi i po 60 meteora. Riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz njegov rep.

Zemlja tada ulazi u oblak prašine i plinova čije se čestice sudaraju s atmosferom brzinom od 200 tisuća kilometara na sat te izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu.

Slična pojava meteorskih rojeva događa se i u prosincu, kada se pojavljuje još više meteora, no suze sv. Lovre su popularnije jer je ljeti, prvenstveno zbog vremenskih prilika, ljepše provesti noć na otvorenom.

Ukoliko ste željni baciti oko na fenomen prirodnog vatrometa, stručnjaci za vrhunski doživljaj preporučaju period između ponoći i svitanja, te što tamnija mjesta, po mogućnosti van gradova i drugih lokacija s visokim stupnjem svjetlosnih zagađenja.

Izvor: Hina

12.08.2009. 15:48:42
Novi komentar
nužno
nužno