« Kultura
objavljeno prije 10 mjeseci i 9 dana
NAJAVE

Noć performansa u Medici večeras

Svoje nove radove će predstaviti u okviru Noći performansa SoXe, žuж, Nikolina Butorac, Igor Zenzerović, Ana Katulić, Irena Boćkai i Lucija Žuti

Noć performansa
Noć performansa (Arhiva)
Više o

AKC Medika

,

Noć performansa

27. lipnja u Medici od 21:00 se održava Noć performansa koja okuplja brojne umjetnice i umjetnike s temom feminizma u umjetničkim praksama.

Performansi i instalacije bave se temama poput  #MeToo pokreta na zagrebačkom sveučilištu, retradicionalizacijom društva koju vidimo u inicijativama poput molitelja na trgovima diljem Hrvatske, ženskim radom i diskriminacijom, patrijarhatom u najširem smislu, religijom.

Svoje nove radove će predstaviti u okviru Noći performansa SoXe, žuж, Nikolina Butorac, Igor Zenzerović, Ana Katulić, Irena Boćkai i Lucija Žuti.

RASPORED: NOĆ PERFORMANSA

17:30 | Trg Republike Hrvatske 3 | SoXe: Oni karijeru grade šutnjom
19:30 | Park kralja Petra Krešimira IV, fontana | Igor Zenzerović: Na mjestu studije muškosti
21:00 | AKC Attack - Medika, Pierottijeva 11 | Nikolina Butorac: Njezine neprošivene šutnje
21:00 - 23:00 | Dvorište Medike, Pierottijeva 11 |  žuж: AMENE
21:00 - 23:00 | Dvorište Medike, Pierottijeva 11 | Lucija Žuti: VITEZOVI, A MUČENICI
21:00 - 23:00 | Infoshop - Medika, Pierottijeva 11 | Irena Boćkai i Ana Katulić: Bitches&Stiches
21:30 | AKC Attack - Medika, Pierottijeva 11 | SoXe: Oni karijeru grade šutnjom

Nakon Noći performansa, premijerom predstave Priprema za sadašnje Ane Kreitmeyer, 28. lipnja u 21:30 na terasi Centra mladih Ribnjak, otvorit će se Perforacije 2023., festival koji sustavno podržava nezavisnu scenu i eksperimente u kazalištu, plesu i performansu.

- Festival je nastao s idejom premošćivanja nedostataka kulturne politike koja sustavno zanemaruje kreativne i organizacijske potencijale na sceni koja se naziva nezavisna. Vrijeme osipanja, usitnjavanja i taracanja se nastavlja na lokalnoj i nacionalnoj razini kulturnih potpora, a Perforacije svojim djelovanjem rade na tome da se pokaže snaga i umjetnički raspon domaćihi mladih i već etabliranih umjetničkih imena - izjavljuje Zvonimir Dobrović, direktor festivala.

U programu Perforacija uz aktualnu hrvatsku angažiranu art scenu stoje i jaka međunarodna pojačanja poput MandićCirkusa slovenskog prvaka drame Marka Mandića, hrvatskoj publici poznatog po suradnjama s brojnim redateljima i umjetnicima, uključujući Ivicu Buljana i Senku Bulić. MandićCirkus na rasporedu je 1. srpnja u 21 sat u Kazalištu Kerempuh. Predstava MandićCirkus živi je muzej svih glumačkih kreacija od početka Mandićeve karijere u razdoblju 1996. - 2021. U intimnom  kontaktu s publikom, Mandić kanalizira svojim tijelom sve što je stvorio od početka svoje kazališne karijere, uključujući sve što je ikada izveo, svirao, vrištao, recitirao, pjevao, oznojio, internalizirao ili izbacio. 

Festival Perforacije dovodi još jedno zanimljivo međunarodno gostovanje, predstavu Krize slovenskog redatelja Žige Divjaka. Predstava govori o različitim krizama, bilo osobnim, egzistencijalnim, političkim, kao i najvećoj krizi u povijesti čovječanstva - ekološkoj krizi. Potaknuti ekstremnim okolnostima kriza, Žiga Divjak i njegov tim istražuju ljudsku sposobnost suradnje i potrebu ponovnog otkrivanja prirodnog svijeta ne kao našeg izvora, nego u kontekstu njegovog jedinstva s čovjekom. Predstava je premijerno izvedena na Bitefu, a zagrebačka će je publika moći vidjeti u Zagrebačkom plesnom centru 30. lipnja u 20 sati.

Osim u Zagrebu, program festivala Perforacije gostuje u Dubrovniku 29.6.2023., u Rijeci 30.6. i 2.7.2023. i u Koprivnici 21.9.2023., a zagrebačke lokacije održavanja programa su: Medika, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar, Kerempuh, Centar mladih Ribnjak, Booksa, Zagrebački Velesajam i razni javni gradski prostori.

27.06.2023. 08:54:00
Novi komentar
nužno
nužno