« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
VELIK INTERES

Noć muzeja - brand koji postaje tradicija

Više od 60 hrvatskih gradova i 150 muzeja, galerija, knjižnica, arhiva i drugih javnih ustanova sudjelovalo je u Noći muzeja

Fotografija vijesti
Više o

kultura

,

Noć muzeja

,

izložbe

U sedmu Noć muzeja, koja  traje od 18 sati do jedan sat iza ponoći, ušao je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je posjetio Arheološki muzej, Modernu galeriju, Tifološki muzej, Knjižnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Hrvatsko dizajnersko društvo, prenosi Hina. 

Noć muzeja je sjajna akcija i prilika građanima da se potpuno posvete kulturi i vidim da to koriste ne samo u Zagreba već i širom Hrvatske, izjavio je predsjednik Josipović u Arheološkom muzeju, pozvavši građane da iskoriste tu manifestaciju i večeras obiđu muzeje.

Komentirajući veliku posjećenost Noći muzeja, na kojoj je lani bilo više od 278.000 posjetitelja, Josipović je rekao da to govori o uspješnom brandu te manifestacije i o tome da hrvatski građani žele kulturu, vole i razumiju kulturu. Ministar kulture Jasen Mesić, koji je također bio u Arheološkom muzeju, drži da se ta iznimna manifestacija etablirala kao vrhunski kulturni događaj koji izaziva veliki interes kod građana.

Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva koje je organizator te manifestacije, iznimno je zadovoljna posjećnošću muzeja, istaknuvši kako je samo do 21 sat zagrebački Tehnički muzej posjetilo 12.000 ljudi. Meštrovićeve Otavice koje imaju samo 250 stanovnika posjetilo je više od 400 posjetitelja, kazala je Osrečki Jakelić dodajući da je velik interes i u drugim manjim mjestima poput Drniša i Klisa.

Noć muzeja započela je 2005., kada je održana u šest zagrebačkih muzeja koje je posjetilio 10.000 posjetitelja. Prošle godine sudjelovalo je 30 gradova i 70 muzeja, a posjetitelja je bilo preko 278.000. Ovogodišnji fokus interesa su otočki muzeji. Tako će se na Braču, u mjestu Škrip koje broji samo 150 stanovnika, održati "Vilinska noć" koja će predstavit baštinu otoka i tog najstarijeg bračkog naselja.

Iako je hladna noć, građani su večeras obilazili zagrebačke muzeje, negdje su čak čekali i u redovima, ali to nije smetalo jer su ih dočekivali raspoloženi domaćini i topli čajevi, kobasice i sokovi. ZET je i ove godine osigurao besplatni prijevoz mini busevima i tramvajima na liniji Noći muzeja.

Moderna galerija nudila je razgledavanje antologije Ljube Babića i retrospektivu Vasilija Jordana, dvije izložbe koje su nedavno zbog iznimnog interesa produžene. U Tifološkom muzeju može se vidjeti projekcija filma Dejana Aćimovića "Hrabro i na rezultat!", dokumentarac o prvom hrvatskom slijepom atletičaru, paraolimpijcu. Muzej za umjetnost i obrt, uz čaj i kuhano vino, otvara vrata izložbe "Art deco i umjetnost između dva rata".

Muzej suvremene umjetnosti, uz postojeće izložbe koje su praćene stručnim vodstvom, kao atrakciju večeri najavljuje predstavljanje instalacije Frameworks/ Okviri, koja je bila premijerno izložena u Veneciji na 9. bijenalu arhitekture 2004. Profesor Baltazar u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju dočekuje goste i vodi ih kroz nekoliko popularnih izložbi (Letači velikog neba, Carstvo minerala i dr.), u Mimari se može vidjeti nova izložba fotografija krajobraza Toskane, a Muzej prekinutih veza nudi izloške koji govore o prekinutim ali nezaboravljenim ljubavnim pričama sa svih strana svijeta.

29.01.2011. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno