« Svijet
objavljeno prije 11 dana i 15 sati
NOBEL 2019

Nobelova nagrada za medicinu za 2019.

Saznanja ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade otkrila su nam mehanizam djelovanja jednog od temeljnih životnih procesa prilagodbe

Nobel za medicinu dijele SAD i Velika Britanija
Nobel za medicinu dijele SAD i Velika Britanija (Arhiva)
Više o

William Kaelin

,

Gregg Semenza

,

Peter Ratcliffe

,

Nobelova nagrada za medicinu

Američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagradu za fiziologiju ili medicinu za 2019., za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije, priopćilo je švedsko tijelo koje dodjeljuje nagrade.

"Saznanja ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade otkrila su nam mehanizam djelovanja jednog od temeljnih životnih procesa prilagodbe. Osnovna značajka kisika poznata nam je već stoljećima, no postupak prilagodbe stanica promjenama razine kisika još uvijek je nepoznanica" stoji u priopćenju Nobelove skupštine Švedskoga instituta Karolinska.

Dobitnici će među sobom podijeliti nagradu u iznosu od devet milijuna švedskih kruna ili nešto više od šest milijuna kuna. 

Medicina je prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine u Stockholmu. 

U idućim danima bit će proglašeni dobitnici ostalih Nobelovih nagrada.

U utorak će se proglasiti Nobel za fiziku, u srijedu za kemiju, a u četvrtak za književnost. U petak će biti poznat dobitnik nagrade za mir. 

07.10.2019. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno