« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
UPS! ;)

Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea

Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (FCO) objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio zloupotrebljava li američki tehnološki div Apple dominantnu poziciju na tržištu.

Nemaju mira...
Nemaju mira... (Arhiva)
Više o

Apple

,

istraga

,

regulator

Regulator želi utvrditi je li Apple od posebne važnosti za tržišno natjecanje, koja se proteže na više tržišta, navodi se u priopćenju.

"Ključni fokus istrage bit će na poslovanju App Storea, budući da Appleu omogućuje utjecaj na poslovanje drugih tvrtki", objašnjava čelnik FCO-a  Andrreas Mundt.

"Provjerit ćemo da li je Apple oko iPhonea i svog operativnog sustava iOS izgradio digitalni ekosustav koji obuhvaća više tržišta. Apple proizvodi tablete, računala i nosivu perifernu opremu ('wearables') i nudi niz servisa i usluga vezanih za te uređaje", tumači Mundt.

FCO ističe da je već iskoristio nedavno proširene ovlasti, fokusirane na digitalne tvrtke, kako bi provjerio jesu li Google, Facebook i Amazon poslovanjem s podacima prekršili propise o tržišnom natjecanju.

Naglašavaju da su među pritužbama i one iz medijskog i sektora oglašavanja, koji se žale na Appleovo ograničavanje praćenja korisnika pri uvođenju operativnog sustava iOS 14.5.

Apple bi se mogao naći pod lupom i zbog prigovora da krši propise o tržišnom natjecanju instalacijom vlastitih aplikacija na uređaje koje je proizveo.

Appleova glasnogovornica ustvrdila je da App Store nudi jednake mogućnosti svim proizvođačima aplikacija u Njemačkoj, bez obzira na veličinu.

Iz Applea poručuju da su spremni na suradnju.

„Radujemo se što ćemo s FCO-om raspravljati o našem poslovnom modelu i otvoreno razgovarati o svim problemima na koje žele ukazati", rekla je glasnogovornica Applea.

22.06.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno