« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KRITIKA IZ EUROPE

Njemački obrazovni sindikat traži promjenu bolonjskog procesa

Uvođenje bolonjskog sustava pridonijelo je smanjenju pokretljivosti studenata u međunarodnoj razmjeni i unutar vlastita studija.

(Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

Njemačka

,

Bolonjska deklaracija

,

bolonjski sustav

,

bolonjski proces

,

fakulteti

,

ravnopravnost

,

besplatno obrazovanje

,

ukidanje školarina

,

GEW

,

Sindikat radnika u obrazovanju

,

Nuernberg

,

The Bachelor

,

master

Njemački Sindikat radnika u obrazovanju (GEW) uputio je u utorak s redovite sjednice u Nuernbergu sudionicima 5. bolonjske konferencije, koja se od srijede održava u belgijskom gradu Leuvenu, poziv na korjenite promjene tzv. bolonjskog procesa te lakši pristup visokoškolskom obrazovanju za sve društvene slojeve.

"Deset godina nakon potpisivanja Bolonjske povelje GEW je zaključio da mnogi od ciljeva zacrtanih tijekom bolonjskog procesa nisu ostvareni", stoji u pozivu upućenu sudioncima konferencije. Njemački pedagozi drže da je posebice u Bolonjskoj deklaraciji navedeno pravo na ravnopravan pristup studiju još daleko od ostvarivanja.

"GEW zahtijeva ukidanje školarina u europskom visokoškolskom sustavu", stoji u pozivu u kojemu se od potpisnica Bolonjske povelje traži da se drže Međunarodnog pakta za socijalna, gospodarska i kulturna prava Ujedinjenih naroda. U njemu stoji da bi "visokoškolsko obrazovanje postupnim uvođenjem besplatnog sustava moralo postati pristupačno svim slojevima društva".

U to, kako se nadalje navodi u pozivu, spada i omogućivanje studija onim osobama koje posjeduju stručno obrazovanja, ali ne i maturu.

GEW je također kritizirao preopterećenost studenata koji studiraju po "bolonjskom sustavu".

"Prekomjeran broj ispita vodi k tomu da studenti više nemaju vremena ni za samoinicijativno učenje i istraživanje, a kamoli za društveno poželjno kulturno i političko djelovanje", stoji u pozivu. Djelatnici njemačkog obrazovnog sustava drže da je uvođenje bolonjskog sustava pridonijelo smanjenju pokretljivosti studenata i u međunarodnoj razmjeni studenata i unutar vlastita studija.

GEW posebice drži da je prijelaz iz "bachelor studija" u "master studij" nepotrebno složen i otežan mnogim zaprekama.

U Njemačkoj su zadnjih godina, usporedno s uvođenjem "bolonjskog sustava", uvedene i školarine u osam od 16 saveznih pokrajina, u prosjeku 500 eura po semestru. (hina/metro-portal)

28.04.2009. 16:19:14
Novi komentar
nužno
nužno