« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VEZA REGISTRIRANA

Njemački ministar vanjskih poslova ozakonio vezu s partnerom

Veza ministra Guida Westerwellea i poslovnog čovjeka Michalea Mronza služebnom je postala u subotu

Guido Westerwelle
Guido Westerwelle (Getty Images)
Više o

Njemačka

,

homoseksualci

,

Guido Westerwelle

,

Petaluma

,

Tommy Lee Jones

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ozakonio je u petak u Bonnu svoju vezu s dugogodišnjim partnerom, poslovnim čovjekom Michaelom Mronzom, javlja dnevni list Bild u broju od subote.

"Vjenčanje je obavio gradonačelnik Bonna Juergen Nimptsch u krugu najuže obitelji", piše dnevni list, ne navodeći izvore. Jedan glasnogovornik liberalne stranke FDP, koju vodi Westerwelle, tu vijest nije ni potvrdio ni zanijekao, rekavši tek da Mronz i Westerwelle žele da to "ostane privatna stvar".

Njemački zakon ne priznaje homoseksualne brakove, ali od 2001. dopušta registriranje takvih veza, čime partneri stječu jednaka prava i obveze kao i vjenčani heteroseksualni parovi u pogledu nasljeđivanja i posvajanja djece. Guido Westerwelle (48) i Michael Mronz (43) upoznali su se 2003. i od onda su zajedno. Osim što je predsjednik liberalne FDP, Guido Westerwelle je i vicekancelar u vladi Angele Merkel.

Westerwelle je obznanio svoje sklonosti 2004. tijekom banketa prigodom 50. rođendana bliske prijateljice Angele Merkel. Nakon parlamentarnih izbora u rujnu 2009. postao je prvi otvoreno homoseksualni vicekancelar i ministar vanjskih poslova. Mronz je nekoliko puta pratio šefa njemačke diplomacije na putovanjima u inozemstvo, ali na vlastiti trošak. Prestao je putovati s partnerom nakon medijske polemike zbog pitanja sukoba interesa, jer ih je oporba optužila da Mronz putovanja koristi za vlastite poslove. (hina/metro-portal)

18.09.2010. 10:32:00
Novi komentar
nužno
nužno