« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
DESERTEC

Njemačke tvrtke kreću po struju u Saharu

Industrijska inicijativa Desertec je 400 milijardi eura vrijedan projekt eksploatacije solarne energije u Sahari i njeno dopremanje u Europu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Siemens

,

solarna energija

,

Deutsche Bank

,

RWE

,

E.ON

,

Desertec

,

Sahara

Njemačke energetske tvrtke RWE i E.ON, elektroinžinjerska grupa Siemens i Deutsche Bank u ponedjeljak su javnosti predstavileprojekt obnovljive energije koji bi europska domaćinstva opskrbljivao električnom energijom proizvedenom u Sahari.

Navedene kompanije dio su konzorcija koji će sudjelovati u realizaciji 400-milijardi eura vrijednoj industrijskoj inicijativi nazvanoj Desertec koji predviđa gradnju niza sunčanih elektrana u pustinjama Sjeverne Afrike i na Mediteranu. Posredstvom visokonaponskih dalekovoda ta bi se energija potom dopremala u Europu gdje bi mogla namiriti 15 posto potražnje za elekričnom energijom.

Skupina je dogovorila da će do kraja listopada formirati savjetodavnu tvrtku koja će u roku od tri godine istražiti moguće metode financiranja projekta i predočiti konkretni investicijski plan, a istaknuli su kako bi konkretnu korist imale i zemlje Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Izvor: Hina

13.07.2009. 15:31:18
Novi komentar
nužno
nužno