« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BEZ CENZURE

Njemačke novine traže prestanak progona WikiLeaksa

Frankfurter Rundschau, Tageszeitung, Berliner Zeitung i Der Freitag stali su u obranu medijske slobode

Njemačke novine traže prestanak progona WikiLeaksa
Njemačke novine traže prestanak progona WikiLeaksa (Getty Images)
Više o

WikiLeaks

,

Julian Assange

Nekoliko njemačkih dnevnih listova objavilo je u četvrtak poziv u obranu medijske slobode udruge WikiLeaks koja se proslavila objavljivanjem tajnih dokumenta i postala žrtvom progona, ocjenjuju dnevnici.

"Mi, inicijatori i potpisnici ovog apela, zahtijevamo obustavu progona WikiLeaksa", pišu njemački dnevnici Frankfurter Rundschau, Tageszeitung, Berliner Zeitung i tjednik Der Freitag, listovi bliski ljevici. Potpisnici pozivaju sve države i sva poduzeća te građane da se usprotive toj kampanji protiv građanskih prava, protiv slobode mišljenja i prava na informacije.

Također osuđuju politički i ekonomski pritisak na WikiLeaks, jer su SAD čelne ljude te udruge proglasili "teroristima", a velike kartičarske kuće kao što su MasterCard, PayPal prekinule su uplate u korist udruge koja se financira donacijama.

"Legitimno je osporavati objave WikiLeaksa. No mi odbacujemo svaki oblik javne ili privatne cenzure", napisali su potpisnici i podsjetili da je "sloboda objave jedan od stupova demokratskog društva. To ne vrijedi samo za klasične medije već i za internet, novi oblik za objavu informacija. On mora uživati jednak stupanj zaštite". (hina/metro-portal)

16.12.2010. 14:29:33
Novi komentar
nužno
nužno