« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca

Njemačka je podigla istragu zbog prijevare

Traži se povrat 41 milijuna eura subvencija

Nijemci bacaju telefone u znak prosvjeda
Nijemci bacaju telefone u znak prosvjeda
Više o

Nokia

Savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija zatražila je u jučer od Nokije povrat 41 milijuna eura subvencija zbog navodnog neispunjavanja obveza iz ugovora o subvencijama, a državno odvjetništvo je pokrenulo i istragu protiv finske tvrtke zbog sumnje u manipulaciju javnim sredstvima.

Nepoštivanje ugovora

- Nokia nije ispunila obveze iz ugovora o subvencijama koje se tiču broja novootvorenih radnih mjesta - stoji u priopćenju pokrajinskog ministarstva gospodarstva u Duesseldorfu.

Prema istrazi koju je ministarstvo pokrenulo odmah nakon što je Nokia sredinom prošlog mjeseca najavila zatvaranje jedinog pogona u Njemačkoj, finski proizvođač mobitela se od 2002. nije držao brojke od  2680 radnih mjesta s punim radnim vremenom, što je bio uvjet za primanje državnih subencija.

‘Od 2002. broj stalno zaposlenih u Nokijinom pogonu u Bochumu bio je uvijek manji od dogovorenog’, stoji u priopćenju ministarstva. Bochumsko državno odvjetništvo potvrdilo je da je pokrenulo istragu protiv uprave Nokije zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo prijevare.

Stanovnici njemačkog grada Bochuma u kojem Nokija zatvara tvornicu bacaju telefone. Akciju kojom će telefoni zajedno s prosvjednim porukama građana biti vraćeni proizvođaču organiziralo je lokalno kazalište.  

Nokia začuđena

Uprava Nokije je izrazila čuđenje reakcijom iz Duesseldorfa te je najavila da neće vratiti subencijska sredstva jer je Nokia, kako je priopćeno, ispunila sve obveze iz subvencijskog ugovora. Kompanija, koja  je iz europskih i njemačkih fondova za pogon u Bochumu primila ukupno 61 milijun eura subvencija, tvrdi da je investirala i više nego je bilo predviđeno ugovorom.

Kako je najavljeno, sredinom godine zatvorit će se  pogon u Bochumu, čime će 2300 radnika ostati bez posla. Proizvodnja mobitela bit će prebačena u rumunjski Cluj, gdje je već započela gradnja novog pogona.

Vijest o zatvaranju bochumskog pogona i spekulacije o zloupotrebi subvencija izazvale su oštre prosvjede njemačke javnosti, a u posljednjih nekoliko tjedana održan je i čitav niz prosvjeda solidarnosti s djelatnicima Nokije u Njemačkoj.

Piše: HINA
06.02.2008. 22:28:21
Novi komentar
nužno
nužno