« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ODLAZI LI KANABIS TURIZAM U DIM?

Nizozemska prestaje prodavati marihuanu turistima

Zbog odluke nizozemske vlade, vlasnici coffee shopova morati će birati između turista i stalnih posjetitelja

Fotografija vijesti
Više o

Nizozemska

,

marihuana

,

legalizacija marihuane

,

coffee shop

Loše vijesti stižu iz Nizozemske za mnoge od 162 milijuna uživatelja ove zabranjene biljke, koliko UN procjenjuje da ih je trenutno u svijetu.

Premijer Mark Rutte objavio je da će svi kupci marihuane u budućnosti morati imati posebne dozvole.  Svaki će coffee shop moći podijeliti 1500 takvih dozvola, s kojima će kupci moći kupovati samo u onom coffee shopu koji im je dozvolu i izdao.

Na taj način nizozemska vlada želi prisiliti vlasnike da pomno odlučuje komu će te dozvole podijeliti te tako biraju između turista i stalnih gostiju. Nova odluka prvo će se početi primjenjivati u južnoj Nizozemskoj, koja je ujedno i najpopularnija kanabis destinacija za brojne francuske i njemačke turiste. Nakon toga, odluka će stupiti na snagu i u samom Amsterdamu te zasigurno utjecati na zaradu kanabis turizma, inače važne grane turističke djelatnosti glavnog grada.

Nadu turistima i strancima živom drži još samo nizozemski Vrhovni sud, koji mora odlučiti o zakonitosti ove odluke, posebice o dijelu da se strancima može potpuno zabraniti kupnja.

Komentatori ove premijerove odluke primjetili su da je ovim rješenjem vrlo mudro zaobiđeno zakonodavstvo EU i propisi koji jamče jednakost svih njenih građana te jednak tretman. Kako ova odluka ne zabranjuje coffee shopovima da prodaju kanabis kome god žele već samo ograničava broj kupaca na 1500, potpuno je zakonita.

Naravno, ne treba biti ekonomski stručnjak da bi zaključili kako će se velika većina vlasnika shopova odlučiti upravo za stalne mušterije, nauštrb turista koji u Nizozemskoj provedu svega nekoliko dana.

31.05.2011. 09:37:20
Novi komentar
nužno
nužno