« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SUD PRESUDIO

Nizozemska kriva za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici

Dutchbat, nizozemski kontingent u sastavu UN-ovih snaga bio je 1995. zadužen štititi enklavu Srebrenicu, tada proglašenu "zaštićenom zonom"

Srebrenica
Srebrenica (Getty Images)
Više o

Nizozemska

,

genocid

,

Srebrenica

,

ubojstva

Nizozemska država odgovorna je za smrt trojice muslimana nakon pada Srebrenice tijekom rata u Bosni i Hercegovini, presudio je u utorak prizivni sud i time otvorio put za isplatu odšteta obiteljima žrtava.

"Nizozemska država odgovorna je za smrt trojice muslimana nakon pada Srebrenice", priopćio je prizivni sud i time odbacio odluku prvostupanjskog suda u Den Haagu. Dutchbat, nizozemski kontingent u sastavu UN-ovih snaga bio je 1995. zadužen štititi enklavu Srebrenicu, tada proglašenu "zaštićenom zonom" i "nije smio predati te muškarce Srbima", ustvrdio je prizivni sud.

Sudski proces protiv nizozemske države i zahtjev za odštetom podnijeli su lokalni prevoditelj koji je radio za nizozemske snage, čiji su otac i brat ubijeni, te rodbina električara koji je radio za Nizozemce, a ubijen je Srebrenici, piše Reuters.

"Dutchbat je svjedočio brojnim izgredima u kojima su bosanski Srbi prema izbjeglim muškarcima izvan baze postupali nedopustivo ili ih ubijali. Nizozemci su stoga znali da su... muškarci u velikoj opasnosti ako napuste bazu" i time su prekršili nekoliko nacionalnih i međunarodnih sporazuma, obrazložio je sud.

Kada su 11. srpnja 1995. godine snage bosanskih Srba osvojile Srebrenicu, slabo naoružani nizozemski vojnici u sastavu Plavih kaciga nisu pružili otpor. Vojska bosanskih Srba ubila je 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka čime je počinila najteži pokolj u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

05.07.2011. 13:31:00
Novi komentar
nužno
nužno