« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LOVATOR

Nizozemska: 'Gazda Jezda' izručen Srbiji

Nekadašnji 'drugar' Slobodana Miloševića u zatvoru će boraviti do nastavka suđenja zbog prevare sa piramidalnom štedionicom "Jugoskandik"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Glas javnosti)
Više o

Nizozemska

,

Slobodan Milošević

,

gazda jezda

,

jezdimir vasiljević

,

jugoskandik

Bivšeg bankara Jezdimira Vasiljevića, poznatog po nadimku "gazda Jezda", koji je održavao bliske veze s bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, u noći s petka na subotu Nizozemska je izručila Srbiji, javljaju beogradski mediji u subotu.

Vasiljević je, kako se navodi, sproveden u beogradski okružni zatvor gdje će boraviti do nastavka suđenja zbog prevare sa piramidalnom štedionicom "Jugoskandik", prekinutim prije više od tri godine zbog njegova bijega iz Srbije.

Nizozemske vlasti uhitile su Vasiljevića početkom travnja 2009., na temelju međunarodne tjeralice koju je Beograd za njim raspisao 2006. godine. Vasiljević je bio neuspješni kandidat na predsjedničkim izborima 1992., a poznatiji je po tomu što je u Beogradu 1992. osnovao piramidalnu štedionicu "Jugoskandik". Godinu kasnije zatvorio je banku i smatra se da je utajio novac koji su mu povjerile tisuće štediša.

Optužnica Vasiljevića i suradnike tereti za pronevjeru 29 milijuna eura, te da su oštetili štediše za 190 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Vasiljević se konkretno tereti da je za sebe prisvojio 58 milijuna maraka. Suđenje mu je počelo travnja 2004. godine, ali Vasiljević nije došao ni na jednu raspravu, pa mu je 2006. određen pritvor nakon čega bježi iz zemlje. (hina/metro-portal)


27.03.2010. 11:38:00
Novi komentar
nužno
nužno