« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JURE RADIĆ:

Nismo željeli da se vrate Srbi koji su sudjelovali u agresiji

Jure Radić pred sudom u Haagu objasnio je govor Franje Tuđmana u kojem je rekao kako nema govora da se svi Srbi vrate u Hrvatsku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

Domovinski rat

,

Ivan Čermak

,

Jure Radić

,

ICTY

,

hrvatski generali

,

Oluja 1995.

Hrvatske vlasti nisu željele da se u Hrvatsku vrate svi Srbi izbjegli nakon Bljeska i Oluje, odnosno oni koji su sudjelovali u agresiji i nisu prihvaćali hrvatsko državljanstvo, izjavio je u četvrtak na Haaškom sudu bivši visoki dužnosnik hrvatske vlade Jure Radić.

Svjedok je tako, na pitanje tužitelja, objasnio govor bivšeg predsjednika Republike Franje Tuđmana u Vukovaru 8. lipnja 1997., u kojem je rekao kako "nema govora da se svih 150-200.000 vrati u Hrvatsku".

"Velik dio njih sudjelovao je u agresiji na Hrvatsku i on je govorio o realnosti. Ako bi se vratili oficiri JNA, apsolutno bi bili ugroženi. Nema nikakve šanse da se oni vrate: jer oni to ne žele, a ni mi ne želimo da se agresori vrate", rekao je Radić na suđenju generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Radić je prvi od sedam svjedoka sudskog vijeća na suđenju trojici generala. Ratni ministar obnove i razvitka dodao je da su za povratak izbjeglih Srba postojala samo dva uvjeta: hrvatsko državljanstvo i podnesen zahtjev za povratak.

"Povratak je dobra volja, a ne prisila. Dobar dio njih ne žele biti hrvatski državljani ni danas, 15 godina nakon tih događaja", ustvrdio je Radić na suđenju generalima optuženima za zločine tijekom Oluje i nakon nje u kolovozu 1995.

Radić je odbacio tvrdnje tužiteljstva da su hrvatske vlasti željele u napuštene kuće Srba trajno naseliti Hrvate iz BiH, Srbije, Kosova i iz dijaspore. Radić tvrdi da je povratak imovine privatnim vlasnicima uvijek imao prvenstvo, ali da se zbog strateških, demografskih razloga razmišljalo i o naseljavanju Hrvata.

Svjedok je to rekao upitan o razgovoru s Tuđmanom 22. kolovoza 1995. u kojem je prvi predsjednik rekao da treba "organizirati i platiti čarter-letove i brodove za Hrvate iz Južne Amerike i ponuditi im kuće i posjede".

"To je bila predsjednikova idealistička zamisao koja nije bila vezana uz rat, nego za demografsku obnovu", rekao je Radić, dodavši da je naseljavanje Hrvata iz inozemstva bila jedna od mjera iz nacionalnog programa demografske obnove u cilju da se nasele prostori koji su i prije Oluje bili slabo naseljeni.

Svjedok se također nije složio s ocjenom tužitelja da je namjera zakona o područjima od posebne državne skrbi bila potaknuti naseljavanje Hrvata, a ne i Srba. "Ne slažem se. Zakon je imao namjeru da se svim državljanima Hrvatske, stručnjacima svih zanimanja koji mogu pridonijeti ubrzanu gospodarskom razvitku, omogući naseljavanje u ta područja", istaknuo je.

Na upit da objasni izjavu danu medijima kako je to "strateški dokument kojim se ispravljaju povijesne nepravde", Radić je odgovorio da se ne sjeća te izjave i dodao da je "polovica novinskih članaka netočna". (hina/metro-portal)

25.02.2010. 16:29:49
Novi komentar
nužno
nužno