« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

‘Nismo ništa mislili dok smo se slikali’

Makarski maturanti ispričali se i tvrde da su kukasti križevi samo šala

Fotografija vijesti
Više o

Želimir Janjić

,

Slavko Gudelj

,

školski godišnjak

,

kukasti križ

,

srednja škola fra Andrije Kačića Miošića

Maturanti 4. d razreda ekonomske škole koji su sablaznili javnost fotografijama iz godišnjaku škole, na kojima je 12 učenika toga razreda slikano uz kukasti križ, tvrde da time nisu željeli nikoga povrijediti.

- Posve je suludo, pa svi znaju da je to bila zafrkancija. Kad smo ušli u razred da se slikamo, križ je već bio nacrtan na ormaru. Osim toga, to uopće nije kukasti križ, nago indijski simbol ljubavi i mira. Suluda je panika koja se oko toga digla - rekao je jedan maturant IV. d razreda za Jutarnji list.

Učenici se ispričali

- Nismo niti sanjali da će naše fotografije biti objavljene igdje osim u školskom godišnjaku. I nismo ništa mislili dok smo se fotografirali, samo smo se zezali. Među nama koji smo se slikali ima nas različitih svjetonazora - priča drugi učenik, koji je imao potrebu objasniti zašto je njegov razred odjenuo majice s natpisom ‘Über alles’.

- ‘Über alles’ znači ‘iznad svih’, a mi smo htjeli reći maturirali smo, gotovo je, iznad smo svih - objasnio je. Treći maturant IV. d rekao je da je primijetio kako je kukasti križ nacrtan naopako, ali nije znao što to znači.

 - Slikao nas je momak iz razreda za godišnjak, nismo imali nikakvih posebnih namjera i ispričavamo se svima koje smo uvrijedili - dodao je.

Nastavničko vijeće makarske srednje škole jučer je osudili   postupke učenika.

- Zgroženi smo činom grupice učenika. Prihvaćamo dio osobne odgovornosti jer smo uređenje godišnjaka prepustili isključivo učenicima. Nadamo se da će se ispričati javnosti, navodi se u priopćenju Nastavničkog vijeća, koje je novinarima podijelio ravnatelj škole Slavko Gudelj.

Glasnogovornica policije Marina Kraljević Gudelj rekla je kako je u tijeku postupak utvrđivanja činjenica oko godišnjaka maturanata, a nakon toga će izvijestiti Općinsko državno odvjetništvo za maloljetnike u posebnom izvješću o cjelokupnom slučaju makarskih srednjoškolaca.

Naređena istraga

I državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić oštro je osudio ponašanje makarskih maturanata te je zatražio istragu ravnatelja i prosvjetne inspekcije.   (METRO)

27.06.2008. 00:26:45
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  aelis
  27.06.2008. 07:41
  Aha, a ovoj djevojci je isto "već bio" nacrtan križ na obrazu.
  I...holokaust i je, naravno, bila samo zafrkancija, jel tako maturantu IVd??

  A, činjenica da ste svastiku okrenuli naopako (možeš misliti kako ste znali da je to "indijski simbol ljubavi i mira") samo dokazuje kako NIŠTA NISTE NAUČILI.
 2. avatar
  marna
  27.06.2008. 12:59
  Mnogi žele pošto-poto ispasti odvažni i originalni, ali ovi su se dohvatili nečeg "isfuranog".
  I prije tridesetak godina bilo je sličnih "izazivanja" pažnje i suprotstavljanje okolnim autoritetima..
  I prije više od 60-god.nekima je dosadila čelična šaka unificiranosti, pa su pobjegli u partizane.
  Jedini kojima odgovara "evociranje dostignuća "bivšeg vremena su oni koji sebično žele sačuvati tragove svoje mladosti.
  Vi SADA IMATE SVOJU MLADOST I PRILIKU DA NAPRAVITE NEŠTO ZAISTA VAŠE. Ili Vam se više sviđa kopirati?
Novi komentar
nužno
nužno