« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DARINKO KOSOR

Nismo nikakav prirepak nijednoj drugoj političkoj opciji

Predsjednik HSLS-a ocijenio je da je odluka o izlasku iz vladajuće koalicije povijesna odluka za tu stranku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

HSLS

,

Darinko Kosor

,

vladajuća koalicija

"Mi smo samostalna stranka, nismo nikakav prirepak nijednoj drugoj političkoj opciji. HSLS ne pretrčava iz jedne koalicije u drugu, već gradi samostalnu liberalnu poziciju", rekao je i dodao da HSLS ide "u jednu samostalnu priču" i priprema se za parlamentarne izbore koji će, smatra, biti "za godinu i tri mjeseca".

Kaže kako HSLS danas, prema posljednjim istraživanjima, ima tri posto potpore za razliku od jedan posto od prije šest mjeseci kad je bio stranački sabor. "Ako tim tempom nastavimo rasti do izbora ćemo sigurno prijeći prag od pet posto i biti ćemo jaka politička stranka", ocijenio je.

Ne smatra da će hrvatska javnost izlazak iz koalicije shvatiti kao izlazak s broda koji tone. "Hrvatska država nije pred bankrotom i brod ne tone, ali se ne donose dobre odluke. Imamo dobar program gospodarskog oporavka, ali se većina tih odluka ne provodi zato što nema političke snage da se određenim skupinama i grupacijama u proračunu oduzmu određena prava", kazao je Kosor i založio se za što skoriji rebalans ocijenivši katastrofalnom odluku "da rebalansa nema".

Katastrofalnim smatra i način na koji su vođeni pregovori sa socijalnim partnerima, a za to je prozvao Vladine pregovarače. "Ne Jadranka Kosor nego njeni pregovarači iz Vlade", rekao je.

S premijerkom je na osobnoj razini imao dobru suradnju, dodao je i ocijenio da će se ona u budućnosti još popraviti. "Očekujem da će način naše komunikacije biti puno bolji sada kad nismo vezani kao koalicijski partneri", kazao je i naglasio kako govori o predsjednici HDZ-a, ali ne i o vladajućoj stranci. "S vladajućom strankom to će ići malo teže. Tamo ima još par pojedinaca s kojima smo dobro surađivali, kao što je bio Vladimir Šeks, ali nažalost, s većinom drugih, posebno ministara, bila je katastrofalna suradnja", rekao je.

Objasnio je kako HSLS u koaliciji ni na što nije mogao utjecati. "Svaki put kad smo nešto predložili bili smo optuženi da smo nelojalni partneri, a je se nisam osjećao kao nelojalan partner već sam htio pomoći ovoj Vladi", naglasio je.

Naglasio je da HSLS nije trgovačka stranka, a to je istaknuo i na konferenciji za novinare nakon sjednica središnjih stranačkih tijela kazavši da su trgovci oni "koji dijele direktorska mjesta, čuvaju firme od privatizacije, drže svoje državne tajnike i nije ih briga za sudbinu Hrvatske i njenih građana".

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, kazao je, ima svoj mandat i uvijek može biti saborska zastupnica, a o troje HSLS-ovih državnih tajnika rekao je da nema informacije da bi oni napustili HSLS i prešli u HDZ.

Rekao je i da je saborski zastupnik HSLS-a Ivan Čehok kao član stranke sudjelovao u raspravi na Središnjem vijeću, ali nije htio odgovoriti da li se izjasnio za izlazak iz koalicije. "To morate njega pitati", rekao je Kosor. (hina/metro-portal)

10.07.2010. 20:12:30
Novi komentar
nužno
nužno