« Svijet
objavljeno prije 12 godina
DOBROSUSJEDSKI ODNOSI

Nikolić zove Josipovića na svoju inauguraciju

Nikolić je rekao kako na inauguraciju namjerava pozvati Josipovića te je istaknuo kako nikada neće učiniti ništa što bi pokvarilo odnose između dviju država i dvaju naroda

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

Tomislav Nikolić

,

Ivo Josipović

,

inauguracija

Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u utorak je najavio kako će na svečanu predsjedničku inauguraciju, najavljenu za 11. lipnja, pozvati i hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, javlja Hina.

Nikolić je, po završetku sastanka s voditeljem ureda Europske unije u Srbiji Vincentom Degertom, novinarima rekao kako na inauguraciju namjerava pozvati Josipovića te je istaknuo kako nikada neće učiniti ništa što bi pokvarilo odnose između dviju država i dvaju naroda.

Jedna od tema razgovora Nikolića i Degerta bio je i posjet Nikolića Bruxellesu, koji se očekuje nakon predsjedničke inauguracije kao njegov prvi službeni posjet inozemstvu, gdje bi se trebao sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem i visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton.

U hrvatskoj javnosti i među političkim čelnicima posljednjih dana na brojne je negativne reakcije naišao intervju kojega je između dva kruga predsjedničkih izbora dao Tomislav Nikolić za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u kojemu je, među ostalim, rekao da je projekt Velike Srbije njegov "nažalost neostvareni san", ali da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, te da se Hrvati nemaju zašto vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

U svojoj prvoj reakciji Nikolićeva Srpska napredna stranka (SNS), iz koje je Nikolić formalno istupio nakon pobjede na predsjedničkim izborima, u petak je demantirala takvu izjavu o Vukovaru i ocijenila je "podlom i podmuklom laži". Nakon što je u subotu novinar FAZ-a ustvrdio da raspolaže tonskim zapisom koji svjedoči o autentičnosti sporne izjave u nedjelju se komentarom oglasio dužnosnik SNS-a Marko Đurić koji je istaknuo kako izabrani srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić želi najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regiji, uz poštivanje nacionalnih interesa i rješavanje problema izbjeglih, povratka imovine i drugih pitanja.

29.05.2012. 14:55:14
Novi komentar
nužno
nužno