« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
S 12 NA 20

Nijemci bi produžili vijek trajanja nuklearki

Nuklearne centrale u Njemačkoj trebale su se zatvoriti za 12 godina, ali bi mi rok trajanja mogao biti produžen na 20 godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

nuklearna

,

Njemačka

,

nuklearna centrala

,

zelena energija

,

nuklearke

Izvješće stručnjaka koje je tražila njemačka vlada predlaže produljenje vijeka nuklearnih centrala s 12 na 20 godina, prenose u subotu njemački mediji. Prema Frankfurter Allgemeine Zeitungu, stručnjaci drže da bi produljenje s 12 na 20 godina djelovanja nuklearnih centara omogućilo postizanje "boljih učinaka na klimatske promjene i na gospodarskom planu".

Među raznim scenarijima produljenja funkcioniranja centrala koji su analizirani, "najpovoljniji rezultati se smještaju između 12 i 20 godina", otkrivaju tjednik Focus i Stuttgarter Zeitung.

Nuklearna fuzija je rješenje za energetsku krizu

Konzervativno-liberalna vlada kancelarke Angele Merkel tražila je vještačenje radi pripreme koncepta svoje energetske politike do 2050., kojega treba predstaviti krajem rujna. Izvješće je predano u petak.

Koalicija socijaldemokrata i Zelenih (1998.-2005.) predviđala je progresivno zatvaranje 17 njemačkih nuklearnih centrala do oko 2020. Međutim, sadašnja vlada Angele Merkel odlučila je odgoditi zatvaranje centrala ne odredivši datum.

Merkel je u petak u priopćenju poručila da dio obnovljivih energija mora pokriti polovicu energetskih potreba do 2050. i da će energija nastala od ugljena i nuklearna enegrija poslužiti kao spona do razdoblja kada će opskrba biti osigurana od obnovljivih energija.(hina/metro-portal)

28.08.2010. 16:50:00
Novi komentar
nužno
nužno