« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Jose Manuel Barroso:

Nije moguće potpisivanje sporazuma o klimi

Barroso je naglasio da se u Kopenhagenu samo pokušava postići dogovor koji se tek kasnije može preobličiti u sporazum

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

Jose Manuel Barroso

,

Kopenhagen summit

,

summit klima

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u ponedjeljak da potpisivanje sporazuma o klimi na UN-ovu summitu u Kopenhagenu nije vjerojatno, ali da je dogovor moguć.

"Ne vjerujem da će u Kopenhagenu biti potpisan sporazum, to nije moguće, nije pripremljeno, neki naši partneri nisu spremni", rekao je Barroso za francuski televizijski kanal Canal+.

"Sada pokušavamo postići dogovor koji ćemo poslije uobličiti u zakon kako bi postao sporazum", objasnio je.

Novi globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena trebao bi zamijeniti protokol iz Kyota koji istječe 2012.

"Vjerujem da je u Kopenhagenu moguće postići dogovor", dodao je, precizirajući kako govori o "dogovoru o glavnim elementima, ponajprije ograničenju emisije stakleničkih plinova za najindustrijaliziranije zemlje te financijskoj pomoći zemljama u razvoju za prilagodbu toj prijetnji".

Prema diplomatskim izvorima, EU bi zemljama u razvoju u iduće tri godine mogao ponuditi pomoć od jedne do tri milijarde eura, objavio je u nedjelju Financial Times Deutschland, a odluka o tome bit će donesena na summitu EU-a u Bruxellesu u četvrtak i petak.

"Treba postići dogovor, a Europa je pružila primjer", istaknuo je Barroso. "Jedini smo u obliku zakona, a ne samo političkih deklaracija, usvojili ograničenje emisije CO2 od 20 posto do 2020., a spremni smo i na više ako se obvežu i drugi, što još nije slučaj", zaključio je.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je, pak u Kopenhagenu da će desetljeće od 2000. do 2009. biti "najtoplije dosad zabilježeno" od prvog mjerenja 1850.

Privremeni podaci za 2009. govore da će to biti peta najtoplija godina po prosječnoj temperaturi na površini Zemlje, izjavio je glavni tajnik WMO-a Michael Jarraud i dodao da ne može iznositi dugoročne prognoze. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 14:22:06
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.12.2009. 16:06
    kako je lako zavarati ljude poluistinama, da, od kad se mjeri je možda najtoplije, ali to ne znači da u srednjem vijeku kad se nije mjerilo nije bilo toplije... guglaj: lord monckton on climategate 2nd i pogledaj predavanje uglednog znanstvenika koji objašnjava o čemu se tu zapravo radi
Novi komentar
nužno
nužno