« Život
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
plodnost

Nije mjesec nego kukuruz i miševi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

genetska mutacija

,

genetski modificirana hrana

,

laboratorijski miševi

Genetski manipulirani kukuruz umanjuje plodnost miševa i utječe na veličinu njihovih potomaka, pokazalo je istraživanje provedeno na Veterinarskom sveučilištu u Beču. Istraživanje je u utorak predstavila Austrijska agencija za zdravstvo i sigurnost prehrane AGES.

Austrijske udruge za zaštitu okoliša i političari zatražili su nakon toga zabranu genetski manipuliranog kukuruza. Riječ je o pojedinačnom istraživanju, čiji se rezultati ne mogu primijeniti na ljude, priopćio je AGES.

Potrebna je potpora ovom istraživanju u vidu drugih ispitivanja, izjavio je voditelj istraživanja Juergen Zentek.

Austrijski su znanstvenici htjeli istražiti moguće učinke genetski modificiranog kukuruza NK603xMon810 u dugim hranidbenim razdobljima na više naraštaja miševa.

Prema navodima Greenpeacea i organizacije Global 2000, taj je kukuruz otporan na sredstva protiv korova i navodno sam proizvodi otrov protiv nametnika.

Znanstvenici su u pokusu što je trajao 20 tjedana ustanovili da miševi već od treće kotnje nakon što im je davan taj kukuruz dobivaju manje i malobrojnije potomke.

"Ustanovili smo fiziološke učinke genetski modificirane stočne hrane, koje je biotehnološka industrija uvijek opovrgavala", izjavio je Jens Karg iz organizacije Global 2000, zahtijevajući hitnu zabranu kukuruza Mon810.

Greenpeace je u priopćenju podsjetio da je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dala zeleno svjetlo za dozvolu uzgajanja te vrste kukuruza, nakon što je ustvrdila da "nije vjerojatno da NK603xMon810 negativno utječe na zdravlje ljudi i životinja".

Greenpeace je EFSA-i predbacio grubi nemar, jer je povjerovala navodima tražitelja dozvole i nije provela vlastita istraživanja. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 20:29:57
Novi komentar
nužno
nužno