« Metro World News
objavljeno prije 11 godina
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Nick Hornby: Nećemo dobiti niti jednog Oscara

Slavni pisac prognozira tko će u nedjelju osvojiti Oscara - scenarij filma "Sve o jednoj djevojci" kalibra je za Oscara, ali njegov je tvorac uvjeren da ga neće dobiti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Oscar

,

scenarij

,

Sve o jednoj djevojci

,

nick hornby

,

carey mulligan

,

lona schefrig

Britanski romanopisac Nick Hornby napisao je scenarij za film "Sve o jednoj djevojci" (An Education) i zaradio nominaciju za Oscara? Koja su njegova predviđanja vezana za spektakularnu dodjelu filmskih nagrada i što ga je uopće potaknulo da se upusti u scenaristički pothvat saznajte u ovom ekskluzivnom intervjuu.

Gdje je i kako sve započelo oko filma "Sve o jednoj djevojci?

Pročitao sam jedan esej u nekom književnom časopisu. Moja supruga je filmski producent, a ja ako pročitam nešto što bi moglo postati filmom uvijek to pokažem i njoj. Kad ste britanski neovisni producent mnogo je toga čega se možete uhvatiti - knjige koje su bestseleri su jako teške - no ja sam mislio da bi se ona lako mogla odlučiti za ovo. Kad su ona i njen poslovni partner počeli razgovarati o pisanju i kad su me pitali za neke prijedloge, shvatio sam da sam postao vrlo posesivan kad je taj materijal bio u pitanju i upravo je stoga na kraju i došlo do toga da sam sam napisao scenarij.

Što vas je u priči privuklo?

Njen ton. Zabavna je i bolna. Rijetko koja (priča) je takva. To je nešto čemu težim i u vlastitoj fikciji, a i činilo se vrlo slično mojem radu. I likovi i svijet u kojem žive - zemlja koja je upravo bila u trenutku promjene, ali se još nije preobrazila. Tijekom 1961.-62., Velika Britanija je više podsjećala na onu iz 1945. nego iz 1963. Ipak, budućnost je već bila tu. Ova 16-godišnja djevojka je vrlo bistra, zbunjena kad su jedne stvari u pitanju, no vrlo jasna kad su u pitanju neke druge. Trebalo mi je mnogo vremena da napišem scenarij, no nikada nisam mislio odustati od toga. I prije sam pisao scenarije - napisao sam jedan za Fever Pitch, ali sam uvijek odustajao od onih koje sam započeo nakon toga.

Biste li uopće dovršili ovaj da vam žena nije bila producentica?

Ne, odustao bih. Ali ne možete ignorirati telefonski poziv ako vas zove žena jer kad-tad se morate vratiti kući.

Hoćete li nastaviti pisati scenarije?

Ne za moje knjige. Ne bih se vraćao nečemu što sam već pisao. Napravio sam onaj za Fever Pitch jer je trebalo napraviti nešto što je sasvim drugačije od knjige. Kad radite na tuđem tekstu pokazujete više ljubavi, više poštovanja i više entuzijazma. Ne volim svoje knjige na jednak način na koji volim tuđe. Mislim da je to loše, loše... Nikada nisam pročitao niti jednu svoju knjigu nakon što je objavljena. Još jedna stvar vezana za „Sve o jednoj djevojci" je to da je kratka - oko deset stranica. Tako da je to bila mješavina tuđeg teksta ali i mojih vlastitih riječi. Dani su mi likovi i dan mi je kostur priče, no ja sam morao smisliti dijaloge. Bila je to savršena mješavina prilagodbe i originalnog materijala. Tako nešto radio bih opet. Jedna od stvari koje sam shvatio zbog ovoga (uspjeha 'Sve o jednoj djevojci') je to kako sve može izgledati kad se privede kraju. Godina nam je bila zaista sjajna. Uživam biti u društvu Lone (Schefrig), Petera (Skarsgaarda) i Carey (Mulligan) - zajedno smo prošli sve. To je zabavno.

Nick Hornby s perspektivnom Carey MulliganKako se u sve uključila redateljica Lona Schefrig?

Lona se uključila netom nakon što smo počeli sa snimanjem. Imali smo drugu redateljicu, no ona je imala još dva projekta od kojih je jedan bio visokobudžetni. Tako da je napravila logičan izbor. Lona i ja imao istog agenta i ona je rekla da bi se uključila ako bi to bilo moguće. Bila je tako rječita i gorljiva oko svega. U početku smo mislili da bi bilo čudno da jedna Dankinja režira britanski film, no što smo je više slušali to je više sve imalo smisla.

 Što to nju čini posebnom kao redateljicom?

Sjajna je u radu s glumcima - oni je obožavaju. A to se ne zbiva često. Carey (Mulligan) oboižava Lonu. Istovremeno, scenarij za „Sve o jednoj djevojci" trebao je biti zabavan i tužan - mislim da je vrlo teško pronaći redatelja koji može spojiti obje stvari, no Lona to može sigurno.

Ona je izjavila kako misli da „Sve o jednoj djevojci" neće dobiti ni jednog od tri Oscara za koje je nominiran. Slažete li se s tim?

Slažem se - ne možemo ništa osvojiti. Ipak, nevjerojatno je da jedan film koji je koštao tako malo i kojega nisu pogledali milijuni ljudi uopće i bude nomoniran za tri Oscara. Mislim da ja imam najveće šanse i nikakve šanse (smijeh).

Koji će onda film dobiti Oscara u kategoriji najboljih?

Mislim da 'Narednik James' zasad izgleda nezaustavljivo. Mislim da će biti dvoumljenja između 'Narednika Jamesa' i 'Avatara'. Nadam se da će to biti 'Narednik James' - zaista mi se svidio. 'Ni na nebu, ni na zemlji' ('Up in the Air') će pobijediti u 'mojoj' kategoriji.

Najbolji glavni glumac?

Jeff Bridges. Nekako se čini da je upravo ovo vrijeme njegovo vrijeme. Postoje glumci kod kojih jednostavno ne možete izdržati a da im ne date nagradu.

Glumica?

Vjerovao sam da Carey imala šansu dok nije započela priča sa Sandrom Bullock. Zanimljivo je promatrati taj proces. No Carey će biti nominirana iznova i iznova. Jer ona je ozbiljna kad je u pitanju to što radi. Ona ne želi raditi smeće.

Pročitala sam da je vaša supruga  napisala 'George Clooney' na papiru na kojem nominirani navode nominirane kolege koje bi htjeli upoznati. Ima li itko zbog koga ste uzbuđeni jer biste ga mogli sresti na dodjeli?

Htio sam reći da bi volio upoznati Ryana Binghama koji je napisao pjesme za 'Crazy Heart' jer mi se zaista sviđa njegov album. Bilo bi to cool jer bih ja bio jedini. Moja supruga je malo ljuta zbog toga što sam naveo to za Clooneyja na svojem blogu...

Ipak, to je dobar izbor...

Da, ne možete mu prigovoriti jer je uvijek u dobrim filmovima.

Evo nekoliko činjenica o Nicku Hornbyju:

Rođen u Engleskoj, 17. travnja 1957. Njegova prva knjiga „Fever Pitch" objavljena je 1992. Otada je napisao brojne knjige uključujući „High Fidelity", „About A Boy" i ne tako davno „Juliet, Naked". Nekoliko njegovih knjiga adaptirano je u filmove. Nominiran je za Oscara za svoj scenarij za film „Sve o jednoj djevojci" ( An Education), koji je temelčjen na memoarima novinarke Lynn Barber. Trenutno živi u Londonu, oženjen je s filmskom producenticom Amandom Posey i otac je trojice dječaka.

Piše: Nina Ettrup/Metro Copenhagen
05.03.2010. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno