« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Nezapamćeno zanimanje za sjednicu Gradske skupštine

Rasprava o uređenju bloka pokraj Cvjetnog trga zasjenila je sve ostale točke

Nikad popunjenija Stara gradska vijećnica: jučerašnju sjednicu pratio je rekordan broj od čak 73 novinara
Nikad popunjenija Stara gradska vijećnica: jučerašnju sjednicu pratio je rekordan broj od čak 73 novinara (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Cvjetni trg

,

Gradska skupština

jučerašnja sjednica Gradske skupštine, najposjećenija u ovom sazivu, započela je aktualnim satom. Na pitanje HDZ-ovih zastupnica hoće li se sniziti cijena usluge odvoza smeća i cijena vode, gradonačelnik Bandić odgovorio je kako će se u roku od mjesec dana napraviti dodatna analiza poskupljenja i ušteda, pa će se početkom ožujka ‘vidjeti što i kako dalje’. Ipak, dodao je kako mu je žao što je do poskupljenja moralo doći i što prije toga nije bilo konzultacija sa zagrebačkim Gospodarsko-socijalnim vijećem.

‘Voda nakon poskupljenja ne može biti kvalitetnija, jer je i sada među najboljima u Europi. Pravo je pitanje hoće li vode biti u slavinama za pet ili deset godina’, rekao je Bandić i dodao kako i sindikati i Grad moraju ‘stegnuti remen kako bi se komunalna infrastruktura konačno obnovila’.

Osim Detaljnog plana uređenja bloka pokraj Cvjetnog trga, gradski zastupnici prihvatili su niz urbanističkih planova uređenja (UPU), premda su oporbeni zastupnici, najviše oni iz HNS-a i HDZ-a, imali niz zamjerki na pojedine planove, posebno na UPU Kruge. No, neke su i pohvalili,  primjerice UPU Vukomerec. HNS-ovci UPU Kruge ocjenjuju najkontroverznijim, o čemu, kažu, govori i činjenica da je na njega bilo čak 348 primjedbi.

Prštale su optužbe...Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) rekla je kako je ‘prostorna politika ovoga grada otišla k vragu’, te da je žalosno što prometnica u koridoru istok-zapad ‘završava u foajeu Palače pravde’.
Pero Kovačević (HSP) rekao je kako ‘ovaj plan predviđa kazetiranje, što je nedopustivo’.
Prostornu politiku na urbanoj osovini grada mora kreirati Grad Zagreb, a ne privatni investitori, smatraju. Među usvojenim UPU-ima još su i Begidovec, Jankomir-Malešnica, Blato-jug, petlja-Lučko jug, Čulinečka-zapad, Resnik 3, Gajišće-jug, Sesvestska Selnica-jug, Selčina-sjever i Savska-Šarengradska-jug.

Predsjednik Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić rekao je kako se putem javnog natječaja prodaje manjinski udjel u tvrtki (49 posto) i demantirao da je sam otvarao pristigle ponude kao i tvrdnju o godišnjem profitu Zagreb-plakata od 200 milijuna kuna. ‘Godišnji profit tvrtke je od 3 do 5 milijuna eura, a cijena koju smo postigli na natječaju znatno je viša od početne. Riječ je o dobro odrađenom poslu’, zaključio je.

Inače, sjednicu je s galerije pratilo i desetak ljudi koji podržavaju projekt Hoto-grupe.

Umjesto Katarine Fuček (HDZ), nova je potpredsjednica Gradske skupštine Danira Bilić.

Piše: mex
01.02.2008. 01:41:54
Novi komentar
nužno
nužno