« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
big apple

New York slavi 400. rođendan

Grad koji nikad ne spava, ovaj tjedan će brojnim svečanostima obilježiti četri stoljeća svog postojanja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DK)
Više o

New York

,

new york rođendan

,

NY400

,

Henry Hudson

New York će u jubilarni tjedan ući vatrometom i paradom brodova preko rijeke Hudson kako bi se proslavila slučajnost kojom je grad prije 400 godina otkriven.  

U nadi da će iz Amsterdama doploviti u Aziju, pomorac Henry Hudson porinuo je u travnju 1609. svoj brod u more. Nakon gotovo pet mjeseci provedenih na otvorenom moru, s posadom je neočekivano stigao do obale današnjeg Manhattana, poluotoka kojeg su domoroci, Lenape-indijanci nazivali Mannahata.

Kako je kopno otkriveno pod nizozemskom zastavom, naselje koje je osnovano nekoliko godina kasnije dobio je ime New Amsterdam i tretirano je kao nizozemska kolonija sve do dolaska Engleza 1664.

Grad je tada u čast vojvode od Yorka dobio i svoje današnje ime.

Nizozemci će svoje otkriće slavnoga grada slaviti cijeli tjedan na ulicama New Yorka. U gradu u kojem se nalaze brojne arhitekturne znamenitosti, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 kazališta te više od 17.000 restorana, pripremaju se brojna slavlja i svečanosti.

Veliku Jabuku posjetiti će i nizozemski princ Willem-Alexander te ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, koji će se pridružiti povijesnoj paradi brodova po rijeci Hudson. U paradi će sudjelovati i nekoliko replika "Halve Maen" (polumjesec), odnosno broda s kojim je Henry Hudson prije 400 godina doplovio do obala Manhattana. Nešto kasnije održati će se Flying Dutchman regata sa 60 plovila iz 14 zemalja, a omogućeno je i besplatano razgledavanje grada narančastim biciklima.

Manje proslave održati će se na gotovo svakom uglu New Yorka, a posebne izložbe prikazivati će razvoj života u gradu kroz povijest. Svečanosti koje se održavaju pod zajedničkim imenom NY400 u potpunosti su organizirane i financirane od strane Kraljevine Nizozemske.

08.09.2009. 13:13:41
Novi komentar
nužno
nužno