« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
STRAH

Netanyahu zove Židove na masovnu selidbu u Izrael

CNN javlja kako je to izraelski premjer izjavio povodom najnovijih terorističkih napada u Europi

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

terorizam

,

Benjamin Netanyahu

Nakon nedeljnog terorističkog napada u Kopenhagenu u kojem su poginule dvije osobe, izraelski premijer Netanyahu izjavio je da je ekstremni islamiskii terorizam ponovno udario Europu, ovoga puta Dansku. Poručio je da je Izrael sprema i poziva europske i svjetske Židove na masovo useljavalje u Izrael.

Kako je jedna žrtva bila Židov, Netanyahu je ponovi poziv koji je uputio i nakon ubojstva 19 osoba u siječnju ove godine u Parizu tvrdeći da u Europi jača antisemitizam. Međutim, danski rabin Jan Melchior oštro je odgovorio izraelskom premijeru. "Nećemo dozvoliti da nam teror upravlja životima. Nastavit ćemo živjeti kao Židovi ovdje u Danskoj i bilo gdje drugo u svijetu", rekao je Melchior.

Ipak, dio europskih Židova posljednjih godina se preselio u Izrael, među njima i sedam tisuća Židova iz Francuske. Već dvije godine broj iseljenih Židova iz Francuske se udvostručuje. U 2013. godini iselilo se 3400, a godinu ranije oko 1900. Nakon terorističkog napada u Parizu zanimanje za preseljenje poraslo je za tristo posto, a u Izrael se prošle godine uselilo više od 25 tisuća osoba, što je porast od 32 posto u odnosu na godinu ranije. 

17.02.2015. 21:01:40
Novi komentar
nužno
nužno