« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Nestao u 60 sekundi: Znanstvenici stvorili nevidljivi Mercedes

Mercedesov novi F-CELL automobil potpuno je "nevidljiv" za okoliš (s 0,0 grama emisije štetnih plinova), a prevarit će i najbolje ljudsko oko

Fotografija vijesti
Više o

vodikove gorive ćelije

,

nevidljivost

,

moderna tehnologija

,

hi tech

,

nevidljivi automobil

Filmski junaci od Harrya Pottera do Froda Bagginsa već imaju plašt nevidljivosti, a čini se kako ovaj magični odjevni predmet polako prelazi u svijet stvarnosti.

Koristeći se najmodernijom tehnologijom za optičku kamuflažu, znanstvenici iz Mercedes Benza stvorili su iluziju kako njihov najnoviji automobil pogonjen F-cell gorivom ćelijom uopće nije tamo gdje bi trebao biti.

Vodeći se naizgled vrlo jednostavnim principom da „nevidljive" objekte karakterizira činjenica da možemo vidjeti kroz njih, s vozačke su strane prekrili automobil LED displejem, a sa suprotne su strane vozila instalirali digitalnu SLR kameru.

Kamera snima video sa suvozačke strane vozila koji se u realnom vremenu prikazuje na vozačkoj strani.

Ovakav način „nevidljivosti" originalno je smišljen na Sveučilištu u Tokiju, a radi na istom principu na kojem radi i tzv. „blue screen" snimanje holivudskih filmova i TV prognoze.

Mercedes je u ideji prepoznao odličnu marketinšku priliku i ideji nije trebalo predugo da postane stvarnost. Na kraju krajeva, ima li boljeg načina da reklamirate automobil „nevidljiv" za okoliš (s 0,0 grama emisije štetnih plinova) tako da ga učinite nevidljivim?

S porastom cijena goriva kojem je čini se samo nebo granica, znanstvenici i inženjeri ubrzano rade na razvoju jeftinog i dostupnog pogona na gorive ćelije.

Mercedes Benz F-CELL ima autonomiju od 400 kilometara i 134 konjske snage, a stručnjaci predviđaju da bi 2015. godina mogla značiti prekretnicu u početku prebacivanja na ovu zdraviju i (nadajmo se) jeftiniju alternativu benzinskim i dizel motorima.

S cijenom goriva koja se opasno približava 12 kuna za litru, možemo samo reći kako to željno isčekujemo.

05.03.2012. 08:37:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tatjana
    05.03.2012. 08:58
    ima li boljeg načina za gazit pješake ?? idioti !!!!
  2. avatar
    Sceko
    05.03.2012. 09:01
    @tatjana haha nema

    Ovo je vrh za ove detektive :)
Novi komentar
nužno
nužno