« Život
objavljeno prije 13 godina
POTPLAĆENOST

Nepravedne plaće štetne za srce i psihu

Dokazano da se osjećaj potplaćenosti negativno odražava na zdravstveno stanje radnika

Novac
Novac (Free Digital Photos)
Više o

plaće

,

niske plaće

,

potplaćenost

,

nepravdene plaće

Nepravedne plaće loše su za zdravlje srca radnika, pokazuje istraživanje kojeg su proveli njemački ekonomist Armin Falk i sociolog Johannes Siegrist. Zaključili su da su osobe koje smatraju da su nepravedno potplaćene pod većim stresom te da češće pate od srčanih problema, visokog krvnog tlaka i depresija.

Falk je za potrebe istraživanja analizirao utjecaj osjećaja nepravde na zdravlje kao i zaključke Socioekonomskog panela (SOEP). Skupinu od 80 studenata podijelio je u parove koji su se sastojali od šefa i radnika. Dok su se šefovi odmarali, radnici su dobili papir s brdo nula i jedinica i zadatak da prebroje sve nule. Što su pritom bili uspješniji, to je zarada bila veća, a zaradu su dijelili upravo šefovi koji su, naravno, sebi dali veći dio nego radniku.

Nepravda je kod radnika pojačala stres kojeg su znanstvenici pratili putem uređaja za mjerenje pulsa - što je plaća bila primjerenija, to je puls bio konstantniji. "Velike razlike u broju otkucaja srca dugoročno dovode do zdravstvenih problema", objašnjava Falk.

Analiza zaključaka Socioekonomskog panela potvrdila je navedeni rezultat. Ispitanici (20.000 osoba iz 11.000 kućanstava) koji su smatrali da im je plaća nepravedna, u pravilu su se osjećali lošije od drugih. Također, znatno češće su navodili da pate od srčanih problema, visokog krvnog tlaka i depresija.

12.06.2011. 10:00:00
Novi komentar
nužno
nužno