« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
NARAVNO!

Neplaćena stažiranja treba zabraniti

Nezaposlenost je problem je s kojim se suočava velik broj mladih u Europi, a zastupnici Europskog parlamenta složili su se da je jedno od rješenja zabrana neplaćenog stažiranja

Napokon nešto pametno
Napokon nešto pametno (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

stažiranje

,

neplaćeno stažiranje

Eurozastupnici su u raspravi "Jedna mladež, jedna Europa" na ovotjednoj plenarnoj sjednici kao pitanje od posebne važnosti za budućnost mladih istaknuli neplaćeno stažiranje.

Po istraživanju Eurostata provedenom u prosincu 2021., broj nezaposlenih među mladima je 14.9 posto. Situaciju dodatno otežava što mladi tijekom neplaćenog stažiranja uvelike ovise o pomoći svojih roditelja, pa je onima čiji si roditelji to ne mogu priuštiti ulazak na tržište rada još nedostižniji.

Uz zaposlenje, zastupnici su istaknuli važnost problema mentalnog zdravlja. Zbog pandemije problemi mentalnog zdravlja su u porastu, pa je po Unicefovom izvješću iz listopada suicid drugi uzrok smrti među mladima.

"65 posto mladih ima rizik od depresije, a samoubojstvo je drugi uzrok smrti mladih. Ovim pitanjem trebamo se boriti kroz zdravstveni sustav, ali i sustav obrazovanja", kazao je EPP-ov zastupnik Jaroslaw Duda.

Mnogi zastupnici složili su se kako je sada vrijeme da se posluša mlade i njihova mišljenja implementira u razvitak politika koje će im omogućiti bolju mogućnost. Istraživanja Eurobarometra pokazuju da 90 posto mladih za budućnost smatra ključnim i rješavanje problema klimatskih promjena.

20.02.2022. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno