« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
POLICIJA TVRDI:

Nema svježih oštećenja na Meštrovićevom reljefu

Nedostaci gipsane fuge poslijedica su djelovanja vremenskih utjecaja i starosti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Zagreb

,

Ivan Meštrović

,

kuća Popović

,

Meštrovićev reljef Trd

,

kulturocid

Očevidom policije i stručnjaka za spomeničku kulturu nisu utvrđena novija mehanička oštećenja na Meštrovićevom reljefu na pročelju zgrade na Jelačićevu trgu na kojoj je bila postavljena građevinska skela, kao što su to jučer objavili neki mediji.

Zagrebačka policija izvijestila je danas da su na dijelu reljefa uslijed djelovanja vremenskih utjecaja i starosti uočeni nedostaci dijela gipsane fuge i nisu utvrđena novija mehanička oštećenja.

Policija je uz pomoć stručnjaka Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode očevid izvršila jučer poslijepodne, nakon što je u Jutarnjem listu objavljen članak u kojem se tvrdi da je reljef iz 1907. teško oštećen prije nešto više od jednog mjeseca kada je postavljena skela za reklamu koja je pričvršćena za taj reljef. U članku se navodi i da su nemar i nepoštovanje kulturnog dobra zgrozili struku koja se složila da je riječ o kulturocidu, tim više što je riječ o prvom javnom Meštrovićevom spomeniku u Zagrebu.

List tvrdi da je jedna tvrtka u veljači postavila na zgradu skelu koju su pričvrstili za reljef pri ćemu su na njemu napravili rupe. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 14:10:37
Novi komentar
nužno
nužno