« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
IZGUBLJENO POVJERENJE

Nema statističke povezanosti između pedofilije i celibata

Izjavio je to rimokatolički westminsterski nadbiskup, prvak te crkve u Engleskoj, uoči očekivanog pastoralnog pisma kojeg je pape Benedikt XVI. irskim vjernicima

(Shutterstock)
Više o

pedofilija

,

celibat

Monsinjor Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera i Walesa, izjavio je BBC da iako skandalozni, slučajevi pedofilije nisu češći među svećenstvom nego u ostatku društva.

"Velika većina slučajeva pedofilije zbivaju se unutar obitelji gdje ljudi nisu u celibatu", rekao je predsjednik biskupske konferencije Engleske i Walesa. "Nema statističke povezanosti između pedofilije i života u celibatu", dodao je.

Nadbiskup smatra da se stvorio pogrešan dojam o vrlo raširenoj pojavi pedofilije među svećenstvom jer se radi o slučajevima u posljednjih 40 godina koji su objelodanjeni u zadnje vrijeme. "Razina seksualnog zlostavljanja u crkvi niža je nego u ostatku društva. Ono što je skandalozno u crkvi je razina izgubljenog povjerenja", dodao je.

Papino pismo irskim katolicima, razočaranima pedofilskim skandalom među svećenstvom biti će objavljeno kasnije u subotu. To pismo će biti prvi papinski dokument o pedofiliji u crkvi. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 10:52:43
Novi komentar
nužno
nužno