« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
SVAĐA

Nema proračuna EU za sljedeću godinu

U utorak u ponoć istekao je trotjedni rok za postizanje dogovora između Vijeća i Parlamenta o proračunu za sljedeću godinu te o rebalansu ovogodišnjeg

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

EU

,

pregovori

,

Europski parlament

,

rebalans proračuna

,

privremeno financiranje

Europski parlament odbio je u utorak pregovarati s državama članicama EU-a o proračunu za sljedeću godinu jer se one ne mogu dogovoriti oko rebalansa ovogodišnjeg proračuna, izjavio je predsjednik Parlamenta Martin Schulz.

U utorak u ponoć istekao je trotjedni rok za postizanje dogovora između Vijeća i Parlamenta o proračunu za sljedeću godinu te o rebalansu ovogodišnjeg. Pregovori su se trebali nastaviti u utorak popodne nakon što su prošli petak prekinuti jer predstavnici Parlamenta nisu htjeli pregovarati o proračunu za sljedeću godinu, prije nego se postigne dogovor o popunjavanju rupe u ovogodišnjem proračunu.

Neupjeh pregovora znači da će Komisija morati izići s novim prijedlogom proračuna. O tom prijedlogu se onda očituju Vijeće i Parlament i ako među njima nema suglasnosti, onda se pristupa tzv. postupku mirenja, koji može trajati najviše tri tjedna.

Ne bude li dogovora do kraja godine, onda se primjenjuje privremeni mehanizam financiranja iz mjeseca u mjesec. U tom slučaju troškovi se podmiruju mjesečno na razini jedne dvanaestine ovogodišnjeg proračuna.

14.11.2012. 04:31:00
Novi komentar
nužno
nužno