« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KOSOR NE DA

Nema novca za poljoprivredu, prosvjedi se nastavljaju

Proračun ne možemo povećavati, imamo novca koliko imamo, izjavila je premijerka Kosor koja nudi samo traženje modela kompenzacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Marko Murković/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

poljoprivreda

,

Petar Čobanković

,

poticaji

,

seljaci prosvjed

,

seljaci blokada

,

kompenzacija

,

repromaterijal

,

traktori blokada

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da se nada da bi se na sutrašnjem sastanku ministra poljoprivrede i udruga poljoprivrednika mogao dogovoriti model pomoći poljoprivrednicima putem kompenzacija kroz repromaterijal, te poručila da neće biti povećanja proračuna.

"Proračun ne možemo povećavati, imamo novaca koliko imamo, a mogućnosti za dodatnu potporu kroz pronalaženje kompenzacije jednoga dijela ćemo tražiti i sigurna sam sutra i pronaći", poručila je Kosor na početku sjednice Vlade na kojoj se osvrnula i na prosvjede poljoprivrednih proizvođača.

Kosor se nada da će model pomoći kompenzacijama kroz repromaterijal do postotka poticaja o kojem poljoprivrednici govore biti utvrđen na sutrašnjem sastanku ministra Čobankovića s predstavnicima svih seljačkih udruga koje žele sjesti za stol.

Pritom je pozvala na dijalog, "jer samo dijalog može dovesti do rješenja", a vjeruje i da će seljaci ili barem većina njih prihvatiti modele o kojem se već razgovaralo. Naglasila je kako se tu ne radi "o onome što netko želi već o tome što su mogućnosti u ovom trenutku, ne samo vezano uz poticaje u poljoprivredi".

"Proračun mi nećemo povećavati. Ako i kada bude rebalansa, onda bi on mogao ići samo u smjeru dodatnih smanjivanja. Povećanja definitivno ne", naglasila je.

Političke elite obilaze prosvjednike

Kosor se osvrnula i na neke "političke elite koje obilaze prosvjednike na kiši, nude im brda i doline" i poručila kako ne mogu iznositi neistine i obmanjivati ljude. "Oni koji im nude kupnju goriva za dolazak u Zagreb obamanjuju ljude, jer nikakva cesta ne može dovesti do pronalaska 600, 700 milijuna ili milijardu kuna", kazala je.

Dodala je i kako oni koji "nastojeći dobiti male političke poene, nude kobasice neće iznaći novac za poticaje".

Upozoravajući kako zemlju čekaju teške odluke, Kosor je pozvala i predstavnike poslodavaca i sindikata na "pravi socijalni dijalog".

"Iz krize nećemo izaći ako se od vlade traži da reže, ali da ne reže onima koji su tog trenutka u središtu pozornosti", rekla je dodajući da Vlada, iako snosi najveći dio odgovornosti, ne može biti jedina kriva za poteškoće u kojima se država nalazi.

Ponavljajući da je borba protiv korupcije jedna od glavnih Vladinih zadaća, Kosor je dala punu potporu svim državnim institucijama koje rade na tom poslu, Državnom odvjetništvu, policiji. "Nitko se ni zbog čije i ni zbog kakve prijetnje ne smije uplašiti", poručila je.

Prosvjedi se nastavljaju

I dok Vlada sastanči, seljaci iz Vukovarsko-srijemske županije s tristotinjak traktora od jučer blokiraju jedan trak južne vinkovačke obilaznice, te su na pola sata oko podneva u potpunosti blokirali promet tom cestom parkiravši traktore i na njezin drugi trak.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije Tomislava Pokrovca, seljaci su dali Vladi rok do ponoći da ispuni njihove zahtjeve. U protivnom, sutra će promet južnom vinkovačkom obilaznicom u potpunosti blokirati na pet sati.

Seljaci traže isplatu zaostalih poticaja iz 2008. godine u iznosu 205 milijuna kuna te ukidanje najavljenog smanjenja poticaja od 40 posto. Tvrde kako im država po raznim osnovama od 2007. godine duguje oko dvije milijarde kuna.

Nezadovoljni seljaci sa 40-tak traktora okupili su se i u Gudovcu nedaleko od Bjelovara. Mirni prosvjed je organizirao Hrvatski seljački savez Bjelovarsko-bilogorske županije, a njezin predsjednik Marijan Šinko ističe kako je to podrška ostalim prosvjednicima iz cijele Hrvatske.

Rekao je kako je stanje u poljoprivredi neizdrživo, posebice uz rezanje poticaja od 40 posto. Očekuje kako će se u Gudovcu okupiti poljoprivrednici s oko 100-ak traktora, a ovisno o rezultatima pregovora dogovorit će se s prosvjednicima iz drugih dijelova zemlje o daljnjim potezima.

Prosvjedi seljačkih udruga na području Osječko-baranjske županije odvijaju se na tri mjesta. Poljoprivrednici su sa 65 traktora blokirali jedan kolnički trak na đakovačkoj obilaznici. Kod hotela "Borik" na ulazu u Donji Miholjac prosvjeduju seljaci s više od 40 traktora, a poljoprivrednici prosvjeduju i u baranjskom mjestu Čemincu, gdje se izišli s 52 traktora, ali se nalaze izvan kolnika. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 15:34:52
Novi komentar
nužno
nužno