« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
darko milinović:

Tri osobe mrtve ali nema mjesta panici zbog svinjske gripe

Ministar je izjavio da je na terenu 100 tisuća doza lijekova što je dovoljno s obzirom na 2.500 oboljelih

(Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

epidemija

Ministar zdravstva Darko Milinović ponovio je danas gostujući u vijestima Nove TV da nema mjesta panici zbog svinjske gripe, te da u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno respiratora i besplatnih lijekova, dok se cjepivo očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Za HTV je Milinović sačuvao ekskluzivu da je i treća osoba preminula od svinjske gripe, ovoga puta 62-godišnji bolesnik koji se liječio u Vinogradskog bolnici a bolovao je i od dijabetesa.

"Hrvatski zdravstveni sustav dobro je pripremljen i mjesta panici nema", kazao je Milinović, savjetujući oboljelima da ne hrle u bolnice nego da pomoć zatraže kod liječnika obiteljske medicine koji su dobro educirani.

Komentirajući izjave nekih liječnika da antivirusni lijekovi još nisu stigli u njihove ordinacije ministar je kazao da je od jučer "na terenu" 100 tisuća doza lijekova, što je dovoljno s obzirom na oko 2.500 oboljelih.

"Možda negdje postoje tehnički problemi pa lijekovi nisu došli do ordinacija, ali to ćemo ovih dana popraviti", kazao je Milinović. Dodao je da su u pričuvi i 33 respiratora koji se u slučaju nužde mogu priključili u bilo kojoj bolnici.

Ministar je ocijenio da u Hrvatskoj nije potrebno proglašavati epidemiju, jer je kao i Svjetska zdravstvena organizacija, proglasila šesti stupanj pandemije. "No to ne znači da epidemija nije tu", ustvrdio je Milinović.

Kazao je i da se telefonom ispričao roditeljima preminule djevojčice iz Splita, koji su iz ministrove izjave u medijima doznali da je njihova kćer preminula kao druga žrtva nove gripe u Hrvatskoj.

Potvrdio je da je od iste bolesti u nedjelju obolio i njegov sin. No, kako se radilo o blažem obliku liječio se samo sredstvima za snižavanje temperature, nije bilo potreba za cjepivom ili drugim lijekovima, rekao je Milinović. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 19:28:03
Novi komentar
nužno
nužno