« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
bla, bla, bla....

Nema krize za mobilnu telefoniju

U vrijeme kad svi bilježe pad potrošnje, mobilna telefonija trlja ruke - pričamo sve više, tipkamo manje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

mobiteli

,

porast dobiti

,

mobilne mreže

,

mobilna telefonija

,

minute razgovora

,

fiksna mreža

Koristeći usluge pokretnih/mobilnih mreža hrvatski su građani i u prvoj polovici ove godine nastavili povećano trošiti minute, za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz istodobni nastavak smanjenja, za 5,3 posto, potrošnje minuta u nepokretnim/fiksnim mrežama.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku u prvoj polovici ove godine u mobilnim je mrežama utrošeno 2,94 milijarde minuta, a u fiksnim 2,64 milijarde minuta.

Među zanimljivijim podacima iz mobilnih mreža su pritom oni o SMS porukama, kojih je u prvih pola godine poslano 1,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju ili 1,83 milijarde. Od toga ih je samo u drugom tromjesečju ove godine bilo 908 milijuna, što je u odnosu na isto lanjsko tromjesečje tek blagi porast od 0,9 posto. To su ujedno i najniži postoci rasta tih poruka u zadnjih nekoliko godina.

Za razliku od ipak i dalje popularnih SMS-ova, MMS poruke su u šest mjeseci ove godine zabilježile znatni pad u odnosu na lani, i to od 34 posto, na 11,99 milijuna tih poruka.

U tri mobilne mreže Hrvati su brbljali 2,88 milijardi minuta unutar zemlje i 52 milijuna minuta međunarodnih razgovora u samo pola godine!

Bolje poraste tri hrvatske mobilne mreže su ipak zabilježile s utrošenim minutama i to ne samo polugodišnje nego i u drugom tromjesečju ove godine. Tada je utrošeno 52,2 posto od ukupnih polugodišnjih minuta ili 1,53 milijarde, što je za 6,2 posto 'jača' potrošnja od one u istom lanjskom tromjesečju.

Podaci pokazuju i da su se minute u mobilnim mrežama više trošile u drugom nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, i to za 9,2 posto više.

Nešto malo više od 98 posto polugodišnjih minuta ili 2,88 milijarde u mobilnim je mrežama utrošena u unutarnjem prometu, čime je ostvaren porast od 5,7 posto, dok je preostalih 52 milijuna minuta ili 2 posto više utrošeno u međunarodnom prometu.

S druge strane, u nepokretnim/fiksnim mrežama bilježi se pad u oba segmenta - u unutarnjem prometu za 5,3 posto na 2,49 milijardi, a u međunarodnom prometu za 5,7 posto, na 149 milijuna minuta.

Izvor: Hina

13.08.2009. 16:17:25
Novi komentar
nužno
nužno