« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
PROBLEMI

Nema Brexita bez odluke parlamenta

Britanski parlament mora najprije izglasati članak 50. kako bi se uopće mogao pokrenuti proces izlaska Velike Britanije iz Europske unije

Nije to tako jednostavno...
Nije to tako jednostavno... (Arhiva)
Više o

britanski parlament

,

Theresa May

,

Brexit

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je kako britanska Vlada, na čelu s Theresom May, ne može samostalno aktivirati članak 50. Lisabonskog ugovora te započeti izlazak iz Europske Unije te da joj za to treba suglasnost britanskog parlamenta.

Ipak, očekuje se da bi se to moglo dogoditi do krajnjega roka, što je 31. ožujka. 

Podnositeljica tužbe, Gina Miller, rekla je da je Brexit pitanje koje je podijelilo generacije, ali je dodala da njezina pobjeda nije bila vezana uz politiku, nego uz proces. 

Predsjednik Vrhovnog suda David Neuberger pročitao je odluku te naglasio kako je odluku podržala većina - osam od ukupno 11 sudaca. Neuberger je britanskoj vlada poručio ima pravo mijenjati samostalno ugovore, ali ne i one koji će utjecati na prava građana.

Podsjetimo, britanski Vrhovni sud počeo je još u prosincu povijesno suđenje na kojem se odlučivalo treba li britanski parlament dati dopuštenje vladi da počne pregovore o napuštanju Europske unije.

Prvi put u povijesti svih 11 sudaca Vrhovnog suda okupilo se na zahtjev vlade koja je nastojala osporiti odluku suda niže instance da mora dobiti odobrenje zastupnika prije nego pokrene proces Brexita.

 

24.01.2017. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno