« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IVAN SENČAR:

Nelikvidnost bi mogla izazvati totalni kolaps malog i srednjeg poduzetništva

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije upozorilo je kako su vladine mjere dobre, ali nikako nisu dovoljne za gospodarstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

mali poduzetnici

,

hrvatsko gospodarstvo

,

nelikvidnost

,

Ivan Senčar

Problemi nelikvidnosti i otežan pristup financijama najviše pogađaju male poduzetnike, a Vlada izgleda nije do kraja svjesna da su mala i srednja poduzeća jedina snaga koja ovu državu mogu izvući iz krize, rekao je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije predsjednik Vijeća Ivan Senčar.

Istaknuo je pritom podatke da malo i srednje poduzetništvo čine 99,4 posto svih registriranih poduzetnika, 64,7 posto ukupno zaposlenih, 44 posto udjela u bruto domaćem proizvodu i 40,5 posto udjela u ukupnom izvozu Hrvatske.

Govoreći o naplati potraživanja koje predstavlja veliki problem, Senčar je ustvrdio da su najveći dužnici poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, a u redoslijedu plaćanja mali i srednji poduzetnici se uvijek nalaze na posljednjem mjestu.

Kako bi se ublažio problem nelikvidnosti Senčar je članove Gospodarsko-socijalnog vijeća izvijestio o prijedlogu hitnih mjera koje je predložila Hrvatska udruga poslodavaca, o hitnom implementiranju direktive Europske unije o poštivanju propisanih rokova plaćanja, do 60 dana, i uvođenja strogih kazni za prekršitelje.

Govoreći o ostalim problemima istaknuo je administrativne prepreke, otežan pristup financijama, netransparentnost javne nabave, skupu državnu upravu, negativnu percepciju poduzetnika i previsoke porezne namete.

Po njegovoj je ocjeni u pogledu finaciranja Vlada poduzela vatrogasne mjere koje se svakako pozdravljaju, no one najvjerojatnije neće ni približno riješiti nagomilane probleme, a posebno ne problem nelikvidnosti.

Ukoliko se ti gorući problemi ne riješe Senčar prognozira totalni kolaps malog i srednjeg poduzetništva. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 14:14:46
Novi komentar
nužno
nužno