« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Prokletstvo dobitnika

Nekad je bolje maštati nego dobiti na lotu

Da mnogo novca ne znači nužno i sreću pokazuju slučajevi američkih dobitnika na lotu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

sreća

,

loto

,

problemi

,

novac

Dobitak od 390 milijuna dolara koje je dvoje sretnika u SAD-u osvojilo ovaj tjedan, mnoge je natjerao da zaigraju loto. No, znanstvenici tvrde kako je ponekad bolje samo maštati o velikim novčanim svotama nego ih zaista i posjedovati.

Psiholog Steve Danish sa Sveučilišta u Virginiji, proučavao je utjecaj koje iznenadno bogatstvo ima na loto dobitnike. ˝Snovi koje imate o ogromnom novcu ponekad su bolji od realnog raspolaganja velikim svotama. Postoje mnogo slučajeva obitelji koje su se jednostavno raspale nakon što bi netko od članova osvojio loto zgoditak˝, objašnjava profesor Danish.

Kenneth i Connie Parker bili su dobitnici jackpota od 25 milijuna dolara. Njihov 16-godišnji brak raspao se samo nekoliko mjeseci nakon što su postali bogati. Jeffery Dampier, dobitnik zgoditka od 20 milijuna dolara, otet je i ubijen,  i to od strane svoje snahe.

2002. godine,  Jack Whittaker dobio je najveću individualnu isplatu u povijesti američke lutrije. ˝S ovim novcem moći ću učiniti mnogo dobrih stvari˝, tvrdio je. Na njegovu žalost, tako nije ispalo. Uskoro su se u njegov život uvukle mnoge nevolje, brak mu se raspao, a voljena unuka preminula od predoziranja. ˝Da sam znala što će nam se dogoditi potrgala bi tu srećku˝, izjavila je kasnije njegova žena.

Profesor Danish nudi i savjet 52-godišnjem Eddieu Naborsu koji je nedavno postao multimilijunaš. ˝Vjerojatno ćete neko vrijeme provesti uživajući u pecanju, ali to ne možete raditi idućih 10, 20, 30 godina. Bez cilja i plana što možete očekivati i uraditi s tolikim novcem, on bi mogao postati vaša najgora noćna mora˝, zaključuje Danish.

02.09.2009. 18:15:06
Novi komentar
nužno
nužno