objavljeno 07.03.2017. 15:49:01
EH, DA ...

Nejednakost spolova tužna je istina

Svaka peta osoba širom svijeta vjeruje da su žene inferiorne muškarcima te da bi trebale ostati kod kuće, jer su muškarci sposobniji na radnom mjestu i u školi,

Ravnopravnost spolova postoji samo na papiru
Ravnopravnost spolova postoji samo na papiru (Arhiva)

Muškarci i žene imaju jednaka prava, no tri od četiri ispitanika rekli su da žene još uvijek doživljavaju društvenu, političku i financijsku nejednakost, zaključak je novog istraživanja o ravnopravnosti spolova.

"Ohrabrujuće je da velika većina i muškaraca i žena širom svijeta vjeruju u jednake mogućnosti ... ali u isto vrijeme većina još vjeruje da prava nisu istinski jednaka", rekao je Kully Kaur-Ballagan, ravnatelj Ipsos MORI koji je proveo istraživanje.

U 24 zemlje, uključujući Brazil, Kanadu, Rusiju, Veliku Britaniju, Indiju i Švedsku, više od pola ispitanih osoba nazvalo se "feministima" a četvrtina je rekla da su "uplašeni" da se zauzimaju za ženska prava.

Oko polovice ispitanih osoba u Kini, Rusiji i Indiji reklo je da su muškarci superiorniji ženama i da su bolji u zarađivanju i stjecanju obrazovanja, prema istraživanju, koje je objavljeno uoči Međunarodnoga dana žena u srijedu.

UN Women smatra da je razlika u plaćama između muškaraca i žena od 24 posto čimbenik koji najviše financijski oštećuje žene.

Na Svjetskom ekonomskom forumu rečeno je u njegovu indeksu spolne razlike 2016. u plaćanju muškarcima i ženama neće doseći ekonomsku jednakost još 170 godina.

07.03.2017. 15:49:01
http://m.metro-portal.hr/nejednakost-spolova-tuzna-je-istina/103531/