« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Neizvjesna umirovljenička božićnica

Ovogodišnji proračun nije predvidio potreban novac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Stjepan Kotarski/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Berislav Rončević

,

Damir Polančec

,

umirovljenici

,

turistička sezona

,

umirovljeničke božićnice

,

božićnice

,

neučinkovitost policije

,

carinska uprava

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da će Vlada tek vidjeti hoće li ove godine moći isplatiti božićnice za umirovljenike, predviđene koalicijskim sporazumom HDZ-a i HSU-a.

"Vidjet ćemo kako stojimo s novcem", odgovorio je Sanader HSU-ovcu Silvanu Hrelji, koji je pitao kada će se umirovljenička božićnica i dodatak na mirovine zarađene u bivšim republikama SFRJ pretočiti u zakon, kako je to predvidio koalicijski sporazum dviju stranaka.

Sanader je kazao kako ovogodišnji državni proračun nije predvidio novac za božićnice te da će Vlada vidjeti hoće li se one moći isplatiti.

Naglasio je, da će se eventualne božićnice voditi načelom pravednosti, kako se ne bi dogodilo da najviše novca dobiju oni s visokim mirovinama.

Načelo pravednosti bit će i okosnica dodatka za hrvatske državljane koji su mirovine zaradili u drugim republikama bivše države, iz kojega će biti isključeni oni kojima s mirovinama u hrvatskom prosjeku, najavio je Sanader.

Kazao je, također, da će se s državama nastalim raspadom SFRJ bilateralno pregovarati i vidjeti zašto umirovljenike s hrvatskim državljanstvom tretiraju kao građane drugog reda, iako su jednako uplaćivali u mirovinsko osiguranje.

Uvođenje dodatka za tu skupinu umirovljenika trebao bi osmisliti poseban stručni tim, a Sanader je danas najavio njegovo skoro osnivanje.

Djelomično zadovoljan odgovorom, Hrelja je podsjetio da je koalicijski sporazum predvidio da se božićnice za umirovljenike isplate iz proračuna HZMO-a, a ne iz državnog.

Igor Dragovan (SDP) prozvao je ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića zbog alarmantnog stanja na cestama i činjenice da policija još nije riješila slučajeve premlaćivanja Dušana Miljuša i Igora Rašđenovića te ubojstva maturanta Luke Ritza.

Dragovan je upozorio da su u četiri godine smijenjena četiri načelnika zagrebačke policijske uprave, a da se kroz medije doznaje da će policija dobiti i trećeg ravnatelja.

"Službena statistika pokazuje pad kriminaliteta po svim elementima, osim gospodarskog kriminala, koji je u porastu za 28,9 posto."
Berislav Rončević,
o radu policije
"Znate li još za kojeg ministra u Europi koji je pod istragom i ima tako bijedne rezultate kao vi", upitao je Dragovan ministra Rončevića.

"Rončević nije pod istragom i ako vam je to netko rekao, onda vas je obmanuo", uzvratio mu je Rončević.

SDSS-ovca Ratka Gajicu zanimalo je zašto službe Ministarstva obrane odbijaju sklopiti ugovore o otkupu stanova s nositeljima stanarskog prava koji na to imaju pravo po sudskim presudama.

Ministar Branko Vukelić odgovorio mu je da svi koji su dobili presudu za povrat stanarskog prava stječu pravo na otkup stanova, ali da pritom moraju poštovati zakonsku proceduru.

"Ukoliko je stan u međuvremenu prodan, potrebno je pokrenuti postupak raskida kupoprodajnog ugovora, a ako taj postupak završi u korist tužitelja, tada MORH postupa po presudi", rekao je Vukelić.

Goran Beus-Richembergh (HNS) pitao je potpredsjednika Vlade Damira Polančeca hoće li čelnici Carinske uprave odgovarati za štetu koju su nanijeli državnom proračunu. HNS-ovac se pritom pozvao na medijske napise da je Ministarstvo gospodarstva od 2002. evidentiralo potrošnju loživog ulja za čak 2,3 milijarde litara više nego što je evidentirala Carinska uprava.

Polančec mu je odgovorio kako ne treba vjerovati medijima, nego službenim podacima. Ustvrdio je da je tekst na koji se Beus poziva pun propusta, pa se, primjerice, govori o nenaplaćenim trošarinama na lož ulje, na koje se ni ne naplaćuje trošarina.

Beusu-Richemberghu obećao je poslati pisane, provjerene i usklađene podatke dvaju ministarstva, na što mu je HNS-ovac uzvratio da i on ima službene podatke ministarstava, koji se, tvrdi, razlikuju.

Jerka Rošina (HDZ) zanimalo je je li turistička sezona ispunila očekivanja, a ministar Damir Bajs odgovorio mu je da je sezona "iznad očekivanja".

U prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 8,7 milijuna turista, tri posto više nego lani. Noćenja je bilo tek nešto manje od 50 milijuna, što je za četiri posto više nego lani, a zračne luke zabilježile su 19 posto veći promet, izvijestio je Bajs. (HINA)

17.09.2008. 19:34:27
Novi komentar
nužno
nužno