« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Neće biti povećanja proizvodnje

Predsjednik OPEC-a je i prije sastanka u Beču odbacio ideje o promjeni

Cijene sirove nafte prešle su 100 dolara po barelu i dalje rastu
Cijene sirove nafte prešle su 100 dolara po barelu i dalje rastu (Reuters)
Više o

OPEC

,

nafta

Danas se u Beču sastaju članice Organizacije država izvoznica nafte, a nade o tome da bi se na sastanku moglo dogovoriti povećanje proizvodnje, raspršene su još jučer.

‘Nepostojeća potražnja’

Predsjednik OPEC-a Chakib Khelil izjavio je za BBC kako organizacija neće razmatrati povećanje proizvodnje, jer bi se time pratila nepostojeća potražnja.   Prema njegovim riječima, usporavanje gospodarstva SAD-a koje utječe na globalni ekonomski rast nije dovoljan razlog za povećanje proizvodnje, a potražnja za naftom bi do kraja godine trebala pasti.

Prognoza rastaPrema najnovijim prognozama, u idućih šest mjeseci cijena sirove nafte porast će do vrtoglavih 120 dolara po barelu.  

U ponedjeljak je, djelomično zbog pada vrijednosti dolara a djelomično zbog konstantnog rasta potražnje, cijena sirove nafte dosegla vrtoglavih 103,95 dolara po barelu, a čini se da će se i zadržati iznad, do nedavno kritične točke, 100 dolara po barelu.

Od trinaest članica organizacije OPEC-a, nema zainteresiranih za povećanje proizvodnje. Naprotiv, Venezuela i Iran zalažu se za smanjenje proizvodnje. No, ta ideja, koja bi dovela do još većeg povećanja cijena ne nailazi na pretjerani odjek kod ostalih, umjerenijih članica organizacije.

Bilo kakvoj promjeni najviše se protive  Kuvajt i Libija, koji žele zadržati trenutačnu razinu proizvodnje od oko 31,5 milijuna barela sirove nafte dnevno. OPEC pokriva više od 40 posto ukupne svjetske potražnje za glavnim energentom.

Po svemu sudeći, cijene nafte će i dalje rasti, a gornja granica predviđanja iz mjeseca u mjesec se povećava. Tako je jučer generalni direktor kompanije Taqa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Peter Barker-Homek za Bloomberg izjavio kako očekuje da će cijana u idućih šest mjeseci porasti do 120 dolara po barelu.

Državna kompanija Taqa procjenjuje da će u ovoj godini ostvariti rast od 25 posto i do 2012. ostvariti vrijednost od 60 milijardi dolara te ući u vlasničke strukture naftnih kompanija u SAD-u i Europi, rekao je Barker-Homek. Trenutačno je ta kompanija vrijedna 21 milijardu dolara. (METRO) 

04.03.2008. 22:06:12
Novi komentar
nužno
nužno