« Clubbing
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
IRON MAIDEN

Nečastivi na Poljudu

U Splitu ponovno gostuju amaterski zaljubljenici u nogomet, no za razliku od susreta s Birkirk arom, ovaj put bi stadion mogao biti pun

Fotografija vijesti
Više o

Iron Maiden

,

Poljud

Iron Maiden rezervirao je poljudski teren za nedjelju, 10. kolovoza. Bit će to njihov treći koncert u Hrvatskoj, a prvi u Splitu. Vodeća grupa nekadašnjeg britanskog novog vala heavy metala prvi je put posjetila Zagreb ranih osamdesetih, na vrhuncu njihove kreativne snage, za vrijeme ‘konceptualne’ turneje ‘Iza željezne zavjese’ po komunističkim zemljama.

Vraćanje duga

Godinama kasnije, tijekom razgovora s pjevačem Bruceom Dickinsonom postalo je jasno da se članovi benda uopće ne sjećaju tog nastupa. No, zato su vjerojatno upamtili onaj prije pet godina u Velikoj Gorici, kada su zbrisali s pozornice žureći na avion i tako zagrebačku publiku, jedinu na turneji, zakinuli za posljednju pjesmu ‘2 Minutes to Midnight’, jednu od onih antologijskih. Grupa se dan kasnije javno, na službenoj web-stranici, ispričala Zagrepčanima.

Poljudske tribine konačno će, nakon niza estradnjačkih i domoljubnih napjeva, zapljusnuti čvrsti rock zvuk.

Nadamo se da se nakon splitskog koncerta neće imati za što ispričavati. Maideni stižu u grad gdje još uvijek niču novi grafiti s nazivima ‘Deep Purple’, ‘Led Zeppelin’ ili ‘Motorhead’ i gdje rokerski duh, unatoč ‘teroru’ lokalnih estradnjaka, i dalje uspješno živi u sedamdesetima i osamdesetima.

Zadrti fanovi, kao i oni koji opus Iron Maidena tek počinju otkrivati, bit će zadovoljni činjenicom da je set-lista na aktualnoj turneji ‘Somewhere Back in Time’ gotovo identična onoj s legendarne ‘žive’ ploče ‘Live After Death’.

Osim što će nam se odužiti izvođenjem ‘2 Minutes to Midnight’, bit će tu i vječne ‘metalne himne’ poput ‘Aces High’, ‘Revelations’, ‘The Trooper’, ‘Run to the Hills’, ‘The Number of the Beast’, ‘Hallowed Be Thy Name’ i još poneka pjesma s utjecajna prva četiri albuma. Neće izostati ni hitovi iz njihove druge faze, s kraja osamdesetih, ‘Wasted Years’, ‘Can I Play With Madness’, ‘The Clairvoyant’ i ‘Heaven Can Wait’, kao ni njihov najuspješniji komercijalni singl u karijeri - ‘Fear of the Dark’.

Lider grupe i nekad službeno najbolji bas-gitarist Steve Harris, u nedavnim je izjavama jasno poručio da vrlo dobro zna gdje Maideni dolaze svirati - na stadion gdje je ponikao njegov najdraži nogometaš Slaven Bilić, nekadašnji član Harrisovog omiljenog West Hama, gdje mu sada trenira sin.

No, posjetiteljima spektakla na Poljudu puno će interesantnija biti njegova kći Lauren Harris, koja će sa svojim bendom u Splitu nastupiti kao predgrupa očevom Iron Maidenu.

Lauren Harris, kći lidera Iron Maidena, nastupit će s bendom kao predgrupa na Poljudu

Događaj sezone

Ljubitelji nogometa, mačevanja, egipatske povijesti i letenja, okupljeni u kultnom horor rock cirkusu zvanom Iron Maiden, upriličit će, što god netko mislio o tome, kulturni događaj sezone, koji je ugovoren u pravo vrijeme - u srcu turističke sezone. Poljudske tribine će napokon biti ispunjene, a i čelična konstrukcija stadiona malo će odahnuti - konačno će je, iz smjera korner-zastavica s južne strane, zapljusnuti ‘pravovjerni’ rock zvuk.

Piše: Piše: Marko Podrug
07.08.2008. 23:17:31
Novi komentar
nužno
nužno