« Život
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
STVARNO?

Neandertalci su bili znatno pametniji nego što mislimo

Ako su razlike između te dvije vrste bile mnogo manje nego što se ranije pretpostavljalo, što je suvremenom čovjeku dalo komparativnu prednost u odnosu na našeg drevnog rođaka

Svašta su oni znali...
Svašta su oni znali... (Arhiva)
Više o

lov

,

neandertalci

,

ribolov

,

liječenje

Neandertalce obično doživljavamo kao neke praljude koje gledamo na mjestima gdje su pronađeni i mislimo kako se radi o vrlo primitivnoj ekipi... što, zapravo, ne može biti dalje od istine.

Pokušajte zamisliti suvremenog čovjeka, homo sapiensa, kao samo jednu od tri ljudske vrste koje koegzistiraju na planetu Zemlji. To je vrlo teško zamisliti bez bujne mašte, ali to je bila stvarnost prije 60.000 godina kada su prvi anatomski suvremeni ljudi napustili Afriku.

Bilo je to vrijeme kada su se neandertalci već nastanili u Europi i na Bliskom istoku, dok se denisovski čovjek proširio po velikom dijelu Azije.

>> Neandertalci su se liječili aspirinom i penicilinom? >>

Još od otkrića neandertalca 1, prvog primjerka koji je 1856. godine prepoznat kao rani ljudski fosil, istraživači pokušavaju otkriti što je dovelo do izumiranja ranijih vrsta ljudi. Paleoantropolozi su dugo vremena smatrali da su neandertalci vrlo različiti od naše vrste te da u skladu s tim nisu mogli imati "suvremena" svojstva koja su definirala našu evoluciju.

Značajan i sve veći broj istraživanja definitivno pobija teoriju o neandertalcu kao "glupom grubijanu". Postoje dokazi koji pokazuju da su neandertalci bili moreplovci, vješti lovci koji su poznavali koncept skupnog lova te da su im poznati bili liječenje i zdravstvena skrb. Ta otkrića povećavaju kompleksnost razumijevanja zašto su neandertalci izumrli, a suvremeni čovjek preživio.

Ako su razlike između te dvije vrste bile mnogo manje nego što se ranije pretpostavljalo, što je suvremenom čovjeku dalo komparativnu prednost u odnosu na našeg drevnog rođaka?

>> Neandertalci su izumrli zbog masivne vulkanske erupcije >>

Koliko je suvremeno "suvremeno"?

"Općeprihvaćena činjenica je da između neandertalaca i suvremenih ljudi postoji razlika u smislu suvremenosti", pojasnio je Guillaume Guérin, znanstveni istraživač u multidisciplinarnom laboratoriju Geosciences Rennes:

"Međutim, smatram da što više proučavamo te različite kriterije i trendove koji bi mogli biti specifični za suvremenost, zapravo pronalazimo sve manje razlika između neandertalaca i suvremenih ljudi."

>> Neandertalci polako otkrivaju svoje tajne >>

Primjerice, uzmite sposobnost oblikovanja predmeta od kosti. Dr. Malvina Baumann sa Sveučilišta u Liegeu objašnjava da je prividni nedostatak koštane industrije među neandertalcima dugo vremena smatrao posljedicom kognitivnog deficita, što je još jedna ključna razlika koja suvremenog čovjeka postavlja iznad neandertalca.

07.10.2021. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno