« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
GORAN MARIĆ

Ne može se članove Vijeća HRT-a birati na prijedlog HUP-a

Hrvatski je sabor večeras završio objedinjenu raspravu o prijedlogu smanjenja RTV pristojbe s 80 na 60 kuna i novog zakona o HRT-u

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Goran Marić

,

Hrvatska udruga poslodavaca

,

Programsko vijeće HRT-a

Goran Marić iz HDZ-a je najavio da će glasovati protiv zakona ako u njemu ostane odredba po kojoj se članovi Programskog vijeće HRT-a biraju i na prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). "Ne može se članove Vijeća birati na prijedlog HUP-a, jer to nije civilna, nego interesna udruga. Budu li oni unutra, ja neću dići ruku za zakon. Nećemo valjda u Vijeću imati i one kojima plaćamo najskuplje telefonske impulse", rekao je Marić.

Usprotivio se i rješenju po kojem bi Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a zajednički birali upravu, jer smatra da je nelogično da o bilo čemu zajednički odlučuju dva različita tijela. Smatra da bi Nadzorni odbor trebao donositi plan poslovanja i birati upravu, a Programsko vijeće samostalno odlučivati o programu i izboru urednika.

Marić je iznio i niz zamjerki na program HRT-a, koji je, tvrdi, više pažnje posvetio suđenjima Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću nego svim optuženim hrvatskim generalima. Ustvrdio je i da se goste analitičare u HTV-ovu programu bira interesno, a upitao je zašto iz večeri u večer kao stručnjak u informativnom programu HTV-a govori analitičar Splitske banke. "Uz to im ne treba plaćena reklama", rekao je Marić.

Arsen Bauk (SDP) je uz kritiku prijedloga smanjenja pristojbe ustvrdio da vlada "svaki put kad se televizija otme kontroli, priprijeti financijskim sankcijama". "Mogu samo konstatirati da svaki put kad se približe izbori, onda se gospođa Hloverka vrati na neku rukovodnu funkciju. Nije vas 1999. spasio Obrad Kosovac, neće vas ni sad Hloverka", poručio je Bauk vladajućima.

Na Baukovu tvrdnju da je i naplata PDV-a jedno od pedagoških sredstava prema HTV-u, jer je nejasno plaća li HRT taj porez, državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen odgovorila je da je "jasno da se PDV ne plaća na pristojbu, ali će se na komercijalne prihode morati plaćati". Rekla je i da je vlada bila pred dilemom kako zaštititi tržišnu utakmicu i ne ugroziti interese komercijalnih nakladnika s jedne i HRT kao javni servis s druge strane. Sabor će zasjedanje nastaviti sutra raspravom o prijedlogu zakona o popisu stanovništva. (hina/metro-portal)

12.07.2010. 20:11:23
Novi komentar
nužno
nužno